Nasrallah suikastine Türkiye’den tepkiler ve tartışmalar
Geçtiğimiz Cuma günü İsrail, Hizbullah karargâhına yaptığı bombalı saldırı sonucu Lübnanlı Şii silahlı örgüt Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah’ı öldürdü. Böylece İsrail, Hamas’ın 7 Ekim Saldırısı sonrası başlayan süreçte birçok üst düzey Hizbullah komutanı gibi örgütün liderini de öldürmüş oldu.
Nasrallah’ın ölümü ve İsrail’in Güney Lübnan’ı işgal girişimi sonrası Levant bölgesinin jeopolitiğinin nasıl değişeceği ayrı bir tartışma konusu. Bununla beraber, bu çok önemli suikaste ister istemez Türkiye’den de çeşitli siyasal akımlar tarafından farklı tepkiler gösterildi ve bu tepkiler dikkate değer tartışmalara yol açtı.
Özellikle iki farklı grup içindeki tartışmalar dikkat çekiciydi: İslamcılar içindeki Sünni ve Şii/Alevi gruplar ve sol içindeki sosyalistler ve Kürtler.
Bu yazıda Nasrallah suikastine verilen tepkiler bağlamında bu tartışmaları biraz irdelemek istiyorum.
Malûm, oldukça çatışmalı bir coğrafya olan Batı Asya’da tek çatışma ekseni İsrail ile Filistin ve diğer İslam/Arap ülkeleri arasında değil. Bir diğer çok önemli çatışma ekseni de bölgedeki Sünni ve Şii ülkelerin devletleri ve bu devletlere bağlı örgütler arasında.
Hatta bu çatışma öyle bir noktada ki, Sünniler ve Şiiler aynı oranda İsrail’den nefret etmelerine rağmen, İsrail’in Şii bir lider olan Nasrallah’ı öldürmesi bazı Sünni çevrelerde sevinçle karşılanabiliyor.
Bunda tabii Hizbullah’ın Suriye İç Savaşı’nda oynadığı rol önemli bir etken. 2013’ten itibaren Hizbullah, İran destekli Esad rejiminin yanında Sünni muhalefete karşı savaştı ve potansiyel olarak birçok sivil katliamına ve savaş suçuna ortak oldu. Bu da Nasrallah’ın öldürülmesinin Türkiye ve Suriye’deki Sünni İslamcı gruplarca sevinçle karşılanmasına yetti.
Ancak unutmamak gerekir ki, Nasrallah Suriye İç Savaşı’ndaki rolünden ötürü değil, İsrail için bir tehdit olduğu için öldürüldü. Hizbullah’ın Filistin’de destek olduğu Hamas son tahlilde Sünni bir örgüt. Eğer Hizbullah meseleye salt mezhepçi bir yerden yaklaşsa, Filistin’e hiç destek olmayabilirdi. Ayrıca, Hizbullah zaten bundan 24 yıl önce İsrail’i Güney Lübnan’dan çıkarmayı başardı. Meseleye sadece mezhepçi değil, ulus-devlet perspektifinden baksa da Hizbullah Filistin’e ya da Hamas’a hiç destek vermeyebilirdi.........
© Elips Haber
visit website