Sinyali gürültüden ayırmak
Amerikan Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, hafta içinde Chicago Üniversitesi’ne bağlı ABD Para Politikası Forumu’nda, “Ekonomik Görünüm” başlıklı bir konuşma yapmış. Konuşmaya dair ajanstan geçen kısa haberde tek bir kelime dikkatimi çekti: “Gürültü”. Konuşma metnine ulaştım. Fed Başkanı, sinyali gürültüden ayırmanın önemine değinmiş. Gürültüyü, kurumun net ekonomik sinyalleri ayırt etme çabalarını zorlaştıran, yabancı veya belirsiz politika değişiklikleri ile bunların öngörülemeyen etkileri olarak tanımlamış.
Gürültü sık kullandığımız sıradan kelimelerden biri.. İletişimsizliktir gürültü. Gürültü yalnızca ses değil, sosyal, siyasal, ruhsal, bilişsel etkisi olan bir kavram. Gürültü dikkat dağıtır. Karar alma sürecini bozar.
Powell konuşmasında tam da bu noktaya temas ediyor; “ABD yönetimi, ticaret, göç, maliye politikası ve düzenleme olmak üzere dört farklı alanda önemli politika değişiklikleri uyguluyor. Bu alanların bazılarında, özellikle de ticaret politikasında yaşanan değişiklikler ve bunların olası etkileri konusundaki belirsizlik yüksek. Gelen bilgileri ayrıştırırken, görünüm geliştikçe sinyali gürültüden ayırmaya odaklanıyoruz. Acele etmemize gerek yok, netliği yakalamak üzere bekleyebiliriz...” diyor.
Neden gürültü var?
Gürültüyü, modern ekonominin ve dijital çağın bir yan ürünü diye nitelendirebiliriz. Beylik bir başka cümleyle dijital medyanın yaydığı sınırsız bilgi akışı olarak tanımlayabiliriz… Buraya kadarını “kolaycılık” diye nitelemek istiyorum. Çünkü; sizce de son zamanlarda yaşanan bu gürültü, bu yaygara bilinçli değil mi?... Maksat dikkat dağıtmak olamaz mı? Olan bitenden ne anlıyoruz peki, aslında masum bir kelime olan gürültü, bir kısmı doğal, bir kısmı kasıtlı, bir kısmı da beceriksiz, eğitim ve deneyim yoksunu ekiplerin marifetiyle ortaya çıkan bir durum, adeta bir sendrom.
Gürültü, dikkati dağıtan mı, yönlendiren mi?
Konunun bir de karşıt boyutu sözkonusu. Gürültü sadece bir dikkat dağıtıcı olarak değil, dikkatin hangi yöne odaklanacağını belirleyen bir sistem olarak da ele alınmalı. Gürültü, bireyin özgürce yönlendirebileceği dikkatin önündeki önemli engel olarak görülebileceği gibi, nereye gideceğine yön veren bir işaret fişeği de olabilir. Bu gözlükle çevrenizi değerlendirmenizi ve gözlem yapmanızı öneriyorum. Çok örnek bulacaksınız.
Gürültü ve dikkat arasındaki köprüyü........
© Ekonomim
