menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Yapay zekâ çağında üniversite tercihleri

9 0
19.07.2024

Avrupa’nın en büyük fintek şirketlerinden Klarna, Ekim 2023’ten beri yeni işe alım yapmıyor. Pandemi sonrası bu sektörde işten çıkarmalar olmuştu ama şu sıralar sektör krizde filan değil.

Asıl mesele, Klarna’nın birçok işini insanlar yerine yapay zekâya yaptırabileceğini fark etmiş olması. İstihdam piyasasındaki bu ilk alametleri iyi takip etmek lâzım. Zira işgücü piyasası, özellikle okumuş beyaz yakalılar için, yeniden şekillenecek. Bazılarımız tedbir alacak yaşı çoktan geçtik. Ancak bu hafta üniversite sınav sonucu belli olanların (ve velilerinin) bu yazıyı iyi okumasında fayda var. Klarna, çağrı merkezi/chatbot gibi derdimize çözüm aradığımız hizmetlerde, ChatGPT sayesinde kullanıcı memnuniyetinin arttığını ve çalışan ihtiyacının da azaldığını görmüş. Geliştirdiği yapay zekâ teknolojileriyle de personel ihtiyacının yılda yüzde 20 azalacağını hesaplamış.

Klarna’nın 5000 küsur çalışanı var. Bir çalışan ortalama 2,8 sene şirkette kalıyormuş. Buradan hareketle Klarna diyor ki, kimseyi işten çıkarmasak dahi her sene hayatın doğal akışı içinde işten ayrılanların yerine yenisini almayarak işgücümüzü istediğimiz seviyede azaltabiliriz. Malum, Avrupa’da işçi çıkarmak o kadar da kolay değil.

Bu arada, işgücü piyasasında da ilginç dinamikler var. Bir yandan işgücü talebi belli alanlarda azalsa da beyaz yakalı personel istihdamı gerektiren işler için eleman bulmak çok da kolay değil. Özellikle işsizliğin az olduğu ABD’de ve genç işsizliğinin rekor kırdığı Avrupa’da bu durum önemli bir sorun. Bu da terfi ve maaş dinamiklerine doğal olarak yansıyor. Türkiye’deki teknoloji sektörüne........

© Ekonomim


Get it on Google Play