menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Zorunlu sıkılaştırmanın sonuçları ne olacak?

20 0
27.03.2025

Olayın üzerinden bir hafta geçti ve hâlâ hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Açıkçası Ankara bu operasyonların halkta bu kadar büyük tepkiye yol açacağını hesaplamıyordu. Ancak, salt oy farkı az görüldüğü için yenilenen 2019 İstanbul belediye seçimlerinden de görüldüğü gibi popüler bir muhalif siyasetçiyi elimine etmeye çalışmak Türkiye’de geri tepen bir strateji. Hele, bir de iktidar seçmeni bile enflasyon, hayat pahalılığı ve işsizlik gibi sorunlarla boğuşmakta ve yönetimden hoşnutsuz iken bu yollara sapmanın mevcut yönetime artı bir puan getirmesi söz konusu bile olamaz, olmadı da.

Hasara gelince: Öncelikle, tabii döviz rezervlerimizde rekor sürede görülen rekor azalma. Son veriler MB rezervlerinin 4 iş günündeki azalmasının 28 milyar dolar civarında gerçekleştiğini göstermekte. Bu azalış büyük ölçüde sıcak paranın TL’den çıkmasından kaynaklanıyor. Normal bir şekilde işleyen sağlıklı bir piyasada böyle bir rezerv azalması olmaz, çünkü merkez bankaları piyasaya müdahale etmez. Piyasada dövizde oluşan alış talebinin karşısına satış talebi de gelir, ve kur bir noktada dengelenir. Ancak aynı durum bizim piyasalarda geçerli değil.

Bir defa Türkiye piyasasında likit sayılabilecek ve her an TL’den dövize dönme meyili olan çok para var. Ayrıca yatırımcıların devalüasyon konusunda son 4-5 yıldır yaşadıkları ve henüz hafızalarda çok taze olan kötü tecrübeleri söz konusu. Bu noktada da kimileri MB’nin

© Ekonomim