menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kol saatindeki yerlilik oranını yüzde 70’e nasıl çıkardı?

22 1
03.09.2024

Kol saati diye küçümsemeyin. Hele bir de ülkemizde satılan saatlerin tamamına yakınını ithal ettiğimizi düşünürseniz bu mesele büyük. Türkiye’de 2023 yılında (yıllık) yaklaşık 5 milyon adet saat satıldı ve 400 milyon dolarlık bir pazar büyüklüğümüz var.

Konuyu biraz daha ağırlaştırmak için en son verilerle devam edelim; birkaç gün önce, İsviçre Saat Endüstrisi Federasyonu verilerine dayanarak yapılan haberleri görmüşsünüzdür. Bu yılın 7 ayında ülkemize yaklaşık 200 milyon dolarlık ‘lüks saat’ ithal edilmiş. Sadece su rakamla bile Katar, Kanada, Avusturya, İrlanda, Kuveyt, Belçika, Bahreyn gibi kişi milli geliri çok yüksek ülkeleri geride bırakmışız.

Şimdi sadede gelelim; madem yılda 400 milyon dolara yakın parayı ithal saatlere ödüyoruz, eskiden beri kafamı kurcalayan bir sorunun peşine düştüm. Acaba Türkiye’de saat üretimi mümkün müdür? Daha önce sohbet ettiğim birçok saat distribütörü bana ‘ülkemizde kol saati üretilemeyeceğini, üretilse de rekabet edilemeyeceğini’ söylemişti.

Türkiye’de saat işinin duayen isimlerden hem de bu işin geleneksel sahibi kentlerimizden Aksekili olan Ali Güner ve torunu (kızının oğlu) Osman Başer ile konuşuyoruz. Ali Güner, Eminönü’nde babasının dükkânında işin çıraklığını yaparak büyümüş ve 1989’da da Serhat Saat AŞ’yi kurmuş. Sektördeki güçlü vizyonu sayesinde yaklaşık 30 yıl önce de oğlu Ahmet Güner’i Hong Kong’a göndermiş. Ahmet orada ailesi adına hem saat üretimine başlamış hem de küresel saat pazarının en önemli oyuncularından biri haline gelmiş.

Sonuç olarak Serhat Saat AŞ, Hong Kong, Çin ve........

© Ekonomim


Get it on Google Play