menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

“Ağrı’da doğulur, Erzurum’da ölünür” sözünü tarihe gömen 43 bin ameliyat

13 0
14.03.2025

İllere göre milli gelir sıralamasında genellikle en sonlarda yer alan Ağrı, önceki yıllara göre devletin artan yatırımları ve Ağrılı hayırsever iş insanlarının gayretleriyle ‘makus talihini’ yeniyor. Şehrin ekonomik, sosyal, kültürel hayatına büyük katkılar sağlayan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, yeni bölümleriyle özellikle de Tıp Fakültesi ile büyümeye devam ediyor. Şu anda 16 binin üzerinde öğrencisi, 578 akademik ve 510 idari personeli ile 81 programda eğitim veren üniversite, şehrin ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Bugün 14 Mart Tıp Bayramı ülkemiz genelinde kutlanıyor; bu vesile ile son yıllarda ‘sağlık hizmetleri kalitesi’ büyük ölçüde iyileşen Ağrı’daki durumu konuşmak üzere Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Genel Cerrah Dr. Adem Aslan’ı aradım. İftar saati yaklaşmıştı ve arkadaşları ile İbrahim Çeçen Vakfı adına Ramazan yardımları dağıtıyordu. “Ağrı’da sağlık hizmetlerinin çok iyileştiği söyleniyor. Bu konuda bilgi almak istedim” deyince, şöyle konuştu:

“Ağrı’da eskiden çok söylenen bir söz vardı; Ağrı’da doğulur, Erzurum ya da Van’da ölünür. Bu söz, Ağrılı ağır hastaların genellikle yakın illerimizdeki hastanelere götürülürken yolda ya da geç kalmışlık nedeniyle o illerimizdeki hastanelerde vefat etmesi nedeniyle söylenirdi. Artık bu söz tarihe karıştı. Çünkü hastalarımızı Ağrı’da tedavi edebiliyoruz. 300 yataklı devlet hastanesi 2021’de, eğitim ve araştırma hastanesine çevrildi ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ile imzalanan sözleşmeyle tıp fakültesi olarak hizmet veriyoruz. 70 yoğun bakımımız var. 2024’te 130 hekimimizle polikliniklerde 1 yılda 980 bin hasta bakımı yaptık. 370 bin acil hastasını kabul ve tedavi ettik. 43 bin ameliyat, 20 bin anjiyo, 10 bin diyaliz gerçekleştirdik. Geçen yıl da........

© Ekonomim