Kötü komşu insanı mal sahibi yapar!
Çip üretiminde litografi (baskı) makinelerinde ASLM efsanesi bitiyor mu?
Batı ülkelerinin “dünya düzeninin öncüleri” olma süreci Sanayi Devrimi sonrasında başlamıştı. İngiltere’nin öncülük ettiği, İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD’nin üstlendiği rol, bu ülkeyi dünyanın jandarması konumuna taşımıştı. Üç asırdır egemenliğini sürdüren Batı’nın bazı alışkanlıkları, sorgusuz inanç haline getirdiği “değerler sistemi” 20’inci yüzyılın ortalarında sarsılmaya başladı. Teknolojinin insan zihninin uzantısı haline gelmesiyle şiddetlenen sarsıntı önyargıları teker teker kırıyor. Önce Japonya’nın gelişmiş ülkeler kervanına katılması, sonra Güney Kore’nin kendine özgü gelişme süreci, ardından Çin’in yakaladığı kesintisiz ve yüksek orandaki büyüme, diğer birçok ülkenin orta üst gelir eşiklerini aşması son yarım yüzyılın geleşmeleri.
ABD’de Trump ve çevresinin iktidar gücünü ele geçirince; çökme sürecindeki büyük güçlerde gözlenen refleks tekrarlanıyor: Bir altın çağ hikayesi yaratarak onun peşinde sürüklenme.
Hepimiz toplumsal örgütlenmedeki her gelişmenin kendi alternatifini yaratacağını biliriz. Trump ve çevresinin yarattığı ben-merkezci, yalıtımcı, ayıklayıcı tutum, bütün dünyada “ durumsal farkındalık düzeyinin yükselmesi” sürecini hızlandırıyor. Bu süreçle ilgili izlenmesi gereken önemli konulardan birinin de, teknolojik gelişmenin uç noktalarını temsil eden çip üretimindeki litografi( baskı) makinelerinde olup bitenler…
Hollanda’daki ASML’nin ürettiği çip baskı makinelerini tahtından indirmek için Çin’in girişimleri kadar Japonya kökenli CANON firmasının atılımların yakından izlenmesi bir fantezi değil; büyük dönüşümü yaratan teknolojik yarışın kavranmasının gerek şartı. AB ülkelerinin savunma alanındaki önceliklerini değiştirmeleri gündemin ilk sıralarına tırmanması, ülke savunmasında vekalete güvenilemeyeceğinin kanıtı. Ürün ve pazar stratejilerini yeniden kurgulama çabaları büyük güçlerin ne yapacağının belli olmayacağı bilincinin yükselmesi. Yeni bağlantı, iletişim-etkileşim,........
© Ekonomim
