Boris Johnson’a ne sordum?
Bağlantı, etkileşim, rekabet ve işbirliği içinde olduğum herkes tanıktır ki, küçük ya da büyük attığım her adımda “ön araştırma” yapmaya özen gösteririm. İlgi menzilimde bir konferans bile olsa, konferansı düzenleyenlerin “varsayımlarını ve zihni modellerini” önceden anlamaya çalışır; yanıtını bulabileceğim soruların listesini yaparım.
Arkadaşımız Mustafa Kemal Çolak Maliye Hesap Uzmanları Vakfı(HUV) yönetiminin örgütlediği “ Yeni Dünya Düzeninde İş Dünyasının Rolü” temalı toplantıya birlikte katılmayı önerince sevindim.
Toplantıda görüşlerini dinleyeceğimiz insanların kimliklerine baktım: Boris Johnson, Osmanlı İmparatorluğunda mum ticareti yapmış Ahmet Hamdi ve Ali Kemal ile kan bağı olan, mum ticaretinde tekel kurmuş bir aileden geliyor. Johnson’ın kuzenleri İstanbul’da yaşıyor. Birleşik Krallık yurttaşı. Ünvanlarına göz attım: Muhafazakar parti lideri, Dışişleri Bakanı, Londra Belediye Başkanı, Brexit kararının öncülerinden biri. Gazetecilik mesleğine bulaşmış, Oxford Üniversitesi’ni bitirmiş, arka planı olan siyasetçi.
Roberto Azevedo Brezilyalı bir diplomat. Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) 2008-2023 arasında ülkesini temsil etmiş. DTÖ’nün 2013’te yöneticiliğine seçilmiş. Yöneticilik görevini 7 yıl, 2020’ye kadar sürdürmüş. Yeşil dönüşüm konusunda birikimlerini değişik platformlarda insanlık için paylaşan biri. Şimdilerde 9G Danışmanlık firmasını eşiyle birlikte yönetiyor.
Toplantıyı “öğrenme özeniyle” izledim. Her anlamda farklı konumdaki bu iki insanın düşüncelerine yüz yüze erişme olanağı yaratan HUV yöneticilerine içten teşekkürlerimi iletmek isterim.
Boris Johnson, merkez-sağ siyasi yapılarda yaygın olan popülist ve pragmatist politikacı örneği. Bir uygarlık tasavvuru tanımlama, varsayımlar takımı ve zihni modelini ortaya koyma, iç tutarlılık özeni gösterme gibi bir derdi yok. Ne biliyor, ne........
© Ekonomim
