“Teşhiste” sorun yok, ama “tedavi eşiklerini” aşamadık
IQ Bağımsız Denetim AŞ’den Murat Hekim 26 Şubat 2025’te “ Sürdürülebilirlik, Katılımcı Vergilendirme ve Dijital Ekonomi Zirvesi”nin yapılacağını, ilgi alanıma giren birçok konuda ilginç değerlendirmeler izleyebileceğimi söyledi.
Katılımcıların listesine baktım: Bilal Yüksel, Vergi Müfettişleri Derneği İstanbul Şube Başkanı. Fatih Mustafa Olcay, Vergi Müfettişleri Derneği Genel Başkanı. Prof. Dr. Cemal İbiş, TÜRMOB Genel Saymanı, Bağımsız Denetim ve Sürdürülebilirlik Merkezi Başkanı. Dr. Hasan Özçelik, Kamu Gözetim ve Denetim Standartları Kurumu Başkanı. Muhsin Atıcı, Vergi Denetim Kurulu Başkanı. Rıza Bilgiç, İstanbul Defterdarı. Ayrıca üç değişik orurumda Dr. Berrak Soyalp Solakoğlu, Sevgi Kılıç, Cenk Narter, Ali Yörük, Ece Sevin, Fırat Mat, Burak Balkan, Gül Elçim Polat, Derya Sargın Malkoç, Yeliz Ataay Arıkök, Hasan Kiraz, Prof. Dr. Nuri Semiz Öz, Prof. Dr. Selahattin Karabınar, Cem Seferoğlu ve Murat Hekim gibi ülkemizde vergi konusunda sözü olan uzmanlar yer alıyordu.
Ülkemizin vergi sisteminin yapısı, işlevi ve kültürünü iyi anlatabilecek bu kadar insanın değerlendirmelerine erişilebilir olma fırsatını değerlendirmek için toplantıya katıldım. Yaşam boyu, bende olanı değerlendirmek için değil, farklı olanı anlamak için bir yaklaşım geliştirdim. Önce kendi sabitlerimi belirliyorum. Sonra başkalarının düşüncelerini, sabitlerime uyanlar ve uymayanlar diye ayırıyor; özellikle aykırı olanları değerlendirerek eksiklerimi tamamlamaya, yanlışlarımı düzeltmeye yönelik çabalarımı sürdürüyorum.
Toplantıya gitmeden öce, bakış açımı netleştiren ölçüleri belirledim: Önce, bir dizi temel soruyu not ettim: Dünyanın düzeni, dengesi ve döngüsüyle ilgili neler söylenecek? Birikim, bilinç, bakış, beklenti, buluş ve bereket aşamaları nasıl tanımlanacak? Birikim yeteneğimizi koruyarak, uzun dönemli geleceği güven altına almayla ilgili ne gibi değerlendirmeler yapılacak? Bugünün yarını olduğu bağlamı nasıl ele alınacak ve uzun dönemli gelecek inşasına ilgili çıkarımlar ne olacak? Toplumların iyisi-kötüsü, beceriksizi-beceriklisi yoktur; iyi eğitileni ve iyi yönetileni vardır ilkesi nasıl ele alınacak? Toplumun kendini yeniden üretmesiyle ilgili hangi değerler paylaşılacak?
İkinci adımda, yarı iletken teknolojinin nitelikleri, dijital teknoloji süreçlerinin sosyal, zamansal, mekânsal, deneysel ve psikolojik mesafe ayarları vergi bağlamında nasıl ele alınacak?
Üçüncüsü,........
© Ekonomim
