menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

“İş teorisi” nasıl etkili sorun çözme aracı haline gelir?

7 0
yesterday

Yazıyla düşündüklerini paylaşan “yazı insanını” motive eden nedir?

Bu satırların yazarı en az yarım yüzyıldır, neden yazıyla düşünce paylaştığını soranlara hep aynı yanıtı vermektedir: Maddi ve kültürel zenginlik üretimine katkı yapmak, çevreye zarar vermeden yaşamı kolaylaştırmak için çok küçük de olsa kendimce bir pencere, aydınlatma alanı açmak.

Geçen hafta yazdığım “iş teoriniz yoksa krizlerle başa çıkamazsınız” başlıklı yazıma beklediğimin ötesinde yanıtlar aldım. Yanıtların hepsi değerli, ama iş yaşamını nasıl ciddiye aldığını, meraklarını, iz sürme özenini bildiğim iş insanı Orhan Cazgir’ın notunu sizlerle paylaşmak istedim: “Bugün ki yazınız için teşekkür ediyorum. Çok faydalı oldu!”

Yazarken merkez düşüncenin karşılık bulması yazmayı motive eden önemli etkenlerden biri.

Yazdığımız yazı, birilerinin söyleyemediğini daha sert ve slogan içerikli söylemeyi önceliyor; “yararlı olma” yönünü ihmal ediyorsa, ne amacına uygundur; ne ahlâki tutarlılığı vardır; ne de okuyucu aldatmanın ve vasatlığı beslemenin değeri ve anlamı olacaktır.

Yazı yazmayı motive eden etkeni kısaca açıkladıktan sonra bu yazıda “krizlerle başa çıkma, düzenli ve kararlı gelişme yaratma” için iş insanlarının yapması gereken işlerden bazılarına kısa değinmeler yapacağım: Birincisi, eğilimleri izleyerek yaratacağı olası fayda ve maliyetlerin erken uyarı işlevini yerine getirmesi üzerinde duracağım. İkincisi, potansiyel pazarlarda gelişmenin hızı, yönü ve büyüklüğünün izlenmesi olacak. Üçüncüsü, küresel pazarlarda talebi karşılayacak üretim örgütlenmesinin ölçeklendirilmesi. Dördüncüsü, ciddi maliyet muhasebesi ile fiyat- maliyet dengelerinin kurulması. Beşincisi, kullanıcıların erişilebilirliğini kolaylaştıran yasal ve kültürel düzenlemelerin yapılması talebinin artırılması, dışa ve dünyaya açık gelişme yaratılması. Altıncısı, teknoloik uygunluk ve olgunluk değişkenini dikkate alan uyum süreçlerinin işletilmesi. Yedincisi, küresel ölçekte fonlara erişilebilirliği sağlayan projelerin el altında hazır tutulması. Sekizincisi, rekabet üstünlüğü yaratan yapısal ve ekonomik özelliklerin geliştirilmiş olması. Dokuzuncusu da rekabet gücü yaratılması ve sürdürülmesini sağlayan bir yeniden üretme mekanizmasının işletilmesi.

Küresel ölçekte eğilimleri güçlendiren, yaracakları fayda ve maliyetleri belirleyen değişkenler izlenmeli: Öncelikle jeo-ekonomik, jeo-politik, jeo- kültürel gelişmelerin izlenmesi gerekir. Bir sonraki adımı, ulus devletleri yöneten hükümet kararlarını motive eden arka plan hakkında bilgi sahibi olmaktır. Belgi sahibi olmak ta yetmez, ona göre dış politika araçlarını kullanarak kendi........

© Ekonomim


Get it on Google Play