Gümrük tarifeleri, maliye politikasına karşı
2025 yılına dünya genelinde hızla değişen uluslararası ilişkiler ve kaybet kaybet içeren ekonomik kararlar yönünden nevi şahsına münhasır bir yolda ilerliyoruz. Trump tarafından getirilen ancak geçici olarak kısa bir süreliğine ertelenen gümrük vergilerinin ilk yansımasını Amerikan borsalarında bu hafta başındaki hızlı düşüşler ile görmüş olduk. Son 1 ay içerisinde Dow Jones’ta %6,40, Nasdaq’ta %9,72 ve S&P endeksin de %7,74 düzeylerinde düşüşler yaşandı. Teknoloji hisselerindeki değer kayıpları ise, endekslerden çok daha yüksek bir düzeyde oldu. Son 1 ayda Alphabet ,27, Amazon ,30, AMD ,58, Meta ,76, Apple %3,10, Microsoft -%6,95, NVDIA ,93, Tesla -4,72 şeklinde çok yüksek düşüşler yaşadı.
Amerikan borsalarında yaşanan bu düzeydeki hızlı geri çekilmelerin arkasındaki temel mesele Trump’ın almış olduğu gümrük vergisi kararları, enflasyonda yükseliş riski, Fed para politikasındaki olası belirsizlikler ve uzun bir süredir teknoloji hisse senetlerinde yaşanan fiyat balonlarının patlaması sayılabilir.
Trump göreve gelmeden öncesinde küresel ticaret savaşı konusunda gümrük vergilerine yönelik kararlarının bir kısmı piyasa tarafından halihazırda fiyatlanmaktaydı. Ancak vergilerin düzeyi ve kapsamının ilk 1,5 ayın sonunda piyasa beklentisinden daha hızlı olduğunu görmekteyiz. ABD tarafından uygulamaya koyulan gümrük vergilerinin Amerika’da 2025 1’inci çeyrek büyümesini %2,4 oranında oldukça yüksek bir düzeyde geriye çekeceğini Atlanta Fed bürosu araştırma merkezi açıklamış bulunuyor.1 Aynı merkezin tahmini ocak ayı sonunda %3 seviyelerindeydi. Aradan geçen kısa bir süre sonunda büyüme rakamında bu kadar yüksek bir düzeyde aşağı yönlü revizyon yapılmış olması, mart başından itibaren “ABD’de 2025 yılının ilk yarısında resesyon mu yaşanacak?” söylemlerini de hızla gündeme taşımış oldu.
Fed, yıl başından........
© Ekonomim
