menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sakinleşmede Fed rolü

16 0
18.03.2025

Yeni haftada, aralarında BOJ, Fed ve BOE’nin de yer aldığı toplamda 11 merkez bankasına ait para politikası kararlarını yakından izleyeceğiz. Listede, Şili ve Güney Afrika gibi dönem dönem Türkiye ile de karşılaştırmaya tutulan gelişmekte olan ülkelerin de yer aldığını ekleyelim. Yine hem bu ikilinin hem de Tayvan ve Endonezya’yı da dahil ettiğimizde, dörtlünün hiçbirisi için politika faizinde değişiklik olmasının beklenmediğini de belirtelim.

Küresel enflasyon (GSYH bazlı) şimdilerde %4’ün altında seyrediyor. Yani, para politikası ve yatırımcılar için ‘endişe edilecekler listesi’ içerisinde enflasyon başlığı ‘bugün’ için yer almıyor. Öte yandan ABD’de değişen siyasi düzenin makroekonomik sonuçları gözetildiğinde, bugün için sorun teşkil etmeyen enflasyon başlığını yarın konuşmayacağımızın garantisi bulunmuyor.

Bir süredir küresel piyasalar ABD varlıkları önderliğinde ‘fiyatlama türbülansı’ içerisinden geçiyor. Konunun merkezinde ise tarife kararlarındaki dengesiz ve agresif seyir ve doğal olarak diğer varlık sınıflarına yönelik ikincil muhtemel etkileri yer alıyor. Sabahın ilk saatlerinde açıklanacağı beyan edilen ek gümrük vergilerinin günün ikinci yarısında ya bir süreliğine masadan kaldırılması ya da telaffuz edilen seviyesinin çok daha üzerinde farklı bir zaman içerisinde devreye alınması, yatırımcılar açısından öngörülebilirlik sorunu yaratırken, belirsizlik artışını da kendi içerisinde besliyor. Hal böyle olunca........

© Ekonomim