Para piyasası fonlarında oynaklık sona erdi mi?
Piyasalarda dalga boyunun yükseldiği, yatırımcının yönünü belirlemekte zorlandığı bir dönemden geçiyoruz. Böyle zamanlarda herkesin aradığı şey aynı: Sığınacak güvenli bir liman. Uzun süredir bu görevi başarıyla üstlenen para piyasası fonları, son haftalarda bu unvanlarını sorgulatır hale geldi. Özellikle 18 Mart sonrasında yaşanan gelişmeler, yatırımcıların güvenini sarstı. Peki, bu türbülans geçici miydi, yoksa daha kalıcı bir oynaklıkla mı karşı karşıyayız?
Bu sorunun cevabı aslında Kasım 2024’e kadar uzanıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kasım sonunda yaptığı düzenlemeyle para piyasası fonlarının portföylerinin en az ’unun Devlet İç Borçlanma Senetleri’ne (DİBS) yönlendirilmesini zorunlu hale getirdi. Katılım ve serbest nitelikli fonlar bu kapsamın dışında tutuldu.
Fonlar, bu yeni zorunluluğa uyum sağlamak için şubat ayı sonuna kadar portföylerine TLREF’e endeksli tahviller ve hazine bonoları ekledi. Faizlerin düşme eğiliminde olduğu, tahvillere talebin yüksek olduğu dönemlerde bu adım fon getirilerini yukarı çekti. Ancak piyasa koşulları değişince, bu tahviller fon performansını baskılayan bir unsur haline geldi.
Şubat başında açıklanan enflasyon verisi beklentilerin üzerinde geldiğinde, ilk sinyalleri almıştık. Ancak asıl kırılma mart ortasında yaşandı. Artan siyasi tansiyon, yurt dışı yatırımcıların........
© Ekonomim
