menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

‘Çin’e önce gümrük, sonra orta vadeli çıkış planı uygulamalıyız’

9 6
05.08.2024

Sedat Silahtaroğlu 1996-2004 arasında Makine İmalatçıları Birliği (MİB) yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı ve 2000- 2002 arasında OAİB Makine İhracatçıları Birliği’nin başkanlık ve kurucu başkanlığını yapmış, halen sanayiciliği sürdüren bir OSB Başkanı olarak, makine sektörünün neredeyse 30 yıla varan serencamını; “İçeriden ve dışarıdan büyük baskılar altında gelişmeye çalışan, potansiyeli yüksek ve stratejik bir sektör olmasına karşın uzun yıllardır aynı şeyleri konuşacak kadar durağanlaşma tehlikesi altında” diye özetledi.

Türbosan ve Makine İhtisas OSB’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı sürdüren Sedat Silahtaroğlu sektör açısından en büyük tehlikeyi dış ticaret açığındaki artış olarak görerek Çin’i işaret etti. Açık veren bir sektörde ithalatla mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Silahtaroğlu; “Yerli üretim üzerindeki koruma bariyerleri yetersiz. Üstelik ithalat bir moda gibi, kolaycı bir anlayış olarak daha da gelişiyor. İthalatla mücadeleyi bir misyon haline getirmeli, ürün bazında yerliliği teşvik için yeni imkanlar yaratmalıyız.” vurgusu yaptı.

İlk iş olarak Çin’den yapılan ithalata gümrük vergisi getirilmesi gerektiğini söyleyen Sedat Silahtaroğlu; “Otomotivde yüzde Çin’e karşı yüzde 40’lık bir gümrük vergisi getirildi. Aynı otomotivde olduğu gibi makine sektörü için de gümrük vergileri yükseltilerek yerli üretim korunmalı. Ardından stratejik bir sektör olarak makine için, orta vadeli bir planlama ve çok yönlü bir anlayışla; yatırım, teşvik, finansman, teknoloji ve ihracat gibi farklı yönler, bir sıçrama yapılacak şekilde yeniden dizayn edilmeli. ” dedi.

“Çin ekonomik olarak dünya için tehdit ise ülkemiz ekonomisi için de fazlasıyla tehdittir.” şeklinde konuşan Sedat Silahtaroğlu, Çin’den yapılan ithalatın önlenmesi için sanayicilere de iş düştüğünü belirterek “Rekabetçi olduğu düşünülen her sektörde, her üründe Avrupa’daki Çin malı alıcılarını bularak onlara kendi ürünlerimizi anlatmalı, aynı düzeydeki teknolojiyle Çin’i ikame edecek bir alternatif yaratmalıyız.” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası bünyesinde oluşturulan bir proje ile makine sektöründe gümrük tarife istatistik pozisyonu bazında Almanya’daki Çin makinesi alıcılarının bulunduğunu ve onlara ulaşıldığını anlatan Sedat Silahtaroğlu: “Bu projeye ilişkin komisyonun başkanı olarak Almanya’da sadece bir GTİP için 110 alıcı toptancı ve imalatçı firma tespit ettik. Bunların 47’sini hedef olarak seçtik ve her biri ile görüşme ortamı yaratmaya çalıştık. Halen 8’ile yüzyüze görüştük. Kendimizi ve ürünlerimizi tanıtma çalışmalarımız sürüyor.” dedi.

Aynı........

© Ekonomim


Get it on Google Play