menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Avrupa güvenliğine ortak olmak ve AB üyeliği birbirinden farklı şeylerdir

20 12
10.03.2025

Tüm göstergeler İkinci Dünya Savaşı sonrası Amerika ve Batı Avrupa arasında gelişen iş birliği döneminin ani biçimde sonlanacağına işaret ediyor. Her ne kadar, taraflar ilişkilerinin süresiz olmadığının bilincinde olsalar da hiç kimse konvansiyonel diplomasiden nasibini almamış bir başkan sayesinde bu olayın birdenbire gerçekleşmesini beklemiyordu. Yine de Avrupalı liderler, başkana karşı esnek davranarak Amerika’nın şu veya bu şekilde Avrupa savunmasında bir rol üstlenmesini ümit edebilirler. Ancak, ilişki zarar görmüştür ve artık kimse Amerika’nın güvenilir bir ortak olduğunu düşünmemektedir.

Taraflar diğerinin yokluğunda güvenliğin nasıl tanımlanacağını öngörmeye çalışıyorlar. Bu bağlamda, Türkiye’nin gerek Amerika gerek Avrupa için önemli bir güvenlik unsuru olacağı üzerinde yaygın bir mutabakat var. Her iki taraf da Türkiye’ye anlayışla yaklaşmaya çalışacaktır çünkü ülkenin konumu hem Orta Doğu’da güvenliği sağlamak hem de Rusya’nın yayılmacı adımlarını engellemek için elverişlidir. Ayrıca, Türkiye’nin ABD’den sonra NATO’nun en büyük ordusuna sahip olduğu gerçeğinin güvenlik için büyük önem taşıdığı unutulmamalıdır.

Birçok Türk gözlemci AB’nin Türkiye ile yeniden yakınen ilgilenmeye başlayacağını, ilişkileri geliştirme gayretine gireceğini, hatta uzun süredir gündemden düşmüş olan Türkiye’nin üyelik konusunu yeniden canlandıracağını tahmin ediyor. Ben, Avrupa ile Amerika ilişkisinin kopma düzeyine gelmesi neticesinde Türkiye’nin her iki taraf açısından da öneminin arttığı değerlendirmesine itiraz etmeyeceğim. Buna karşılık, AB’nin........

© Ekonomim