menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Öncelikle “üretken ekonomi” üzerinde durulmalı

10 0
06.03.2025

Geçtiğimiz hafta ABD’nin Houston kentinde düzenlenen 3DEXPERIENCE World 2025’te konuşmaların odağında üretken ekonomi kavramı vardı. Toplantıda teknolojinin eriştiği yeni başarı noktaları üzerinde duruldu. Binlerce mühendis, tasarımcı, üretici, öğrenci, girişimci ve üretici Houston Kongre Merkezi'nde üç boyutlu modellerle neler yapılabileceği konusunda inovasyonlara ve çözümlere tanık oldu.

"Generative economy (üretken ekonomi)” geleneksel ekonomi anlayışlarından farklı olarak, kaynakları yalnızca tüketmek ve dağıtmak yerine, sürekli yeni değerler, fikirler, ürünler ve çözümler üreten bir sistemi ifade etmek için kullanılıyor. Ekonomik sistemlerin, değer yaratma süreçlerinin ve iş modellerinin merkezinde, yaratıcılığın, yeniliğin ve sürdürülebilirliğin olduğu bir yaklaşımı ifade ediyor.

Üretken ekonomi, toplulukların ve bireylerin işbirliği yaparak değer yaratmasına dayanıyor. Dijital platformlar, verilerin ve yapay zekanın kullanımı, yeni iş modelleri ve yaratıcı çözümler üretmek için kritik bir rol oynuyor. Türkiye’nin geleceği yakalayabilmesi için her alanda üretken ekonomi kavramı çerçevesinde çalışması gerekiyor.

3DEXPERIENCE World 2025’teki sunumlarda, ürün geliştiricilerinin daha iyi, daha ucuz ve daha hızlı ürünler teslim etme baskısı altında oldukları, müşterilerin kişiselleştirilmiş, bağlantılı ve sürdürülebilir deneyimler istedikleri vurgulandı. Şirketlerin kalifiye iş gücü eksiklikleri, tedarik zinciri aksaklıkları, artan maliyetler, siber güvenlik tehditleri ve bilim ve teknolojideki gelişmeleri takip etme gibi zorluklarla karşı karşıya oldukları ifade edildi.

3 boyutlu deneyimleri geliştiren SOLIDWORKS konferansın ana sponsoru olarak, platformun sunduğu en son gelişmeleri paylaştı. Dassault Systèmes'in Ana Akım İnovasyon ve Müşteri Deneyimi Başkan Yardımcısı Gian Paolo Bassi 30 yıl önce, SOLIDWORKS'ün hedefinin 3D tasarımı herkes için erişilebilir hale getirmek olduğunu ifade etti.

Gian Paolo Bassi, 1990’larda, çoğu şirket için geleneksel prototip üretimi ve saha testlerinin pahalı ve uzun süren süreçler olduğunu........

© Ekonomim