Marka şehir Antalya’nın 7 maddeli başarı faktörü
Antalya, 700 bin yatak kapasitesi, eşsiz doğası, dünyaca ünlü mavi bayraklı plajları, ören yerleri, tarihi ve kültürel değerleri ve geniş bir seçenek sunan konaklama altyapısıyla ülkemizin önde gelen marka şehirlerinden birisi. Antalya dünya çapında bilinen bir isim, çok aranan bir turizm destinasyonu. Her yıl on milyonlarca ziyaretçi tarafından tercih ediliyor. Antalya, ülke ekonomimize büyük katkı yapıyor. Vergi gelirleriyle bölgenin refah düzeyini artırıyor. İstihdam sağlıyor. Antalya marka olmak için gereken bilinirlik, tercih edilebilirlik ve katma değer yaratma kriterlerini fazlasıyla yerine getiriyor. Her yıl daha ileriye gidiyor.
Antalya eşsiz doğası, tarihi zenginlikleriyle turizmin merkezi olduğu kadar verimli topraklarıyla tarımsal üretimde de çok önemli bir merkez konumunda. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarım alanında önemli atılımlar yapıyor. 6-8 Eylül 2024 tarihlerinde üçüncüsü gerçekleştirilecek olan Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali de bu vizyonun parçalarından birisi.
Geçtiğimiz hafta Antalya Gastronomi Festivali’nin tanıtım toplantısında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek çok geniş katılımlı bir basın toplantısı düzenledi. Kentin önemli yöneticilerinin anlattıkları Antalya’nın başarısının gerisindeki formülü ortaya koyuyordu. Ben de pazarlama ve marka yönetimi bakış açısıyla Antalya’yı marka şehir yapan özellikleri 7 madde altında özetledim.
1- Tarihi miras
Antalya, binlerce yıllık tarihiyle tarih ve kültür turizmi açısından eşsiz seçenekler sunuyor. Perge Antik Kenti, Karain Mağarası, Hadrian Kapısı, Phaselis Antik Kenti, Phaselis, Aspendos Tiyatrosu, Xanthos Antik Kenti, Alanya Kalesi, Myra Antik Kenti, Apollon Tapınağı, Olympos Antik Kenti gibi antik dönem eserlerinin yanısıra, daha yakın tarihe ait Antalya Evleri, Yivli Minare, Şehzade Korkut Camii, Karatay Medresesi gibi eserleriyle ziyaretçilere tarihte binlerce yıllık yolculuklar yaptırıyor.
2- Eşsiz doğal yapı
Antalya, falezleri; uçsuz bucaksız geniş kumsalları; ormanları; Toros dağlarındaki yaylaları; Manavgat, Düden, Kurşunlu Şelaleleri; Köprülü Kanyon’u, Akdeniz’i ve 12 ay boyunca güneşli iklimiyle çekici ve eşsiz seçeneklere sahip.
3- Altyapı ve tesis yatırımları
Antalya tesisleri açısından dünyanın en iddialı merkezlerinden birisi. Geniş bir alana yayıldığı ve sahil şeridi çok uzun olduğu için her merkez bir yıldız durumunda. Gerek Antalya’nın içi, gerekse Alanya, Kaş, Kemer, Belek gibi yoğun turizm yatırımları olan bölgelerde belediye hizmetlerinin aksamadan sağlanabilmesi için önemli altyapı yatırımları yapılıyor.
15 ağustos 2024 tarihinde yapılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Valisi Hulusi Şahin ve turizm sektörü temsilcilerinin katıldığı toplantıda Başkan Muhittin Böcek’in verdiği bilgiye göre, Belek turizm bölgesinde altyapı çalışmalarına yaklaşık 2,5 milyar TL yatırım yapıldı. 5 ilçede toplam 5 milyar 100 milyon TL’lik su yatırımları da devam ediyor.
4- Hizmet kalitesi
Antalya, hizmet kalitesiyle de öne çıkıyor. Çoğu 12 ay açık olan tesislerde eleman dönüşümünün görece düşük olması kalitenin yüksek olmasına yardımcı oluyor.
5- Festivaller kenti
Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, Uluslararası Antalya Piyano Festivali, Antalya Altın Portakal Film Festivali, Uluslararası Antalya Gitar Festivali, Kaleiçi Old Town Festivali, Side Dünya Müzikleri Kültür ve Sanat Festivali, Uluslararası Manavgat Motosiklet Festivali, Uluslararası Alanya Caz Günleri, Phaselis Festivali, Alanya Ultra Trail, Tahtalı Run to Sky, Runatolia Maratonu, Tour of Antalya gibi daha çok sayıda etkinliğin gerçekleştirildiği kent, kitle turizminde olduğu kadar kültür, sanat ve spor alanında da iddiasını ortaya koyuyor.
6- Coğrafi işaretlerin kenti
Tarımın başkenti olarak ülkemizin örtüaltı tarımının yarısını karşılayan Antalya, yerel mahsulleri eşsiz lezzetleri zengin gastronomisi ve tescil edilen 18........
© Ekonomim
visit website