menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

TÜİK farklı gelir grupları için farklı enflasyon sepetleri hesaplamalı

8 1
28.03.2025

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) “Türkiye Finansal Sistem Ödeme Raporu”nu yayımladı. Rapor; ödeme sistemleri, ödeme araçları, şube dışı hizmet kanalları gibi alanlarda pek çok veri içeriyor. Raporda 2024 yılına ait ve farklı kurumlardan gelen verileri derli toplu, incelemeye hazır bir şekilde, bir arada görüyorsunuz.

Ödeme sistemlerine ve araçlarına ilişkin veriler, pek çok ekonomik davranışı ayna gibi yansıtıyor. Bu verilerden paranın dolaşım hızı, ortalama harcama, toplam tüketim davranışı, gibi alanlarda doğrudan bilgi ya da öngörü sahibi olabiliyoruz.

Raporda benim dikkatimi çeken iki önemli gelişme şöyle:

Paranın dolaşım hızı 2024 yılında artmış: Ödeme sistemlerinden (EFT-EMKT, PÖS ve FAST) yapılan işlem sayısı 2023 yılında 4 milyar adet iken, 2024 yılında 5,2 milyar adede çıkmış. Ayrıca yapılan işlemlerin hacmi, 2023 yılında milli gelirin 15,5 katı iken, 2024 yılında 16,6 katına yükselmiş.

Ne anlama geliyor bu veriler? Geçen yıl her birimiz (Türkiye’de her yetişkin) ödeme sistemlerinde toplam 80 işlem yapmışız ve bu işlemlerle, yıllık kazancımızın 16,6 katını bir yerlere yollamışız anlamına geliyor. 2023 yılında ise her birimiz 62 işlem yapmışız ve yıllık kazancımızın 15,5 katını bir yerlere yollamışız. Yani 2024 yılında hem işlem sayısı hem de işlem hacminin yıllık kazancımıza oranı artmış.

Bunu paranın dolaşım hızı artmış diye okuyabiliriz. Malum, parasalcı okula göre para miktarı ve paranın dolaşım hızı enflasyonist baskıyı belirleyen en önemli iki değişkendir. Her ne........

© Ekonomim