menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

TL talebi ve beklenen enflasyon

11 7
21.03.2025

Türkiye olarak önceliği enflasyonu düşürmek olan bir ekonomik program uyguluyoruz. Programın başka amaçları da var elbette ama önceliğimiz enflasyon. Politika faizinin yüzde 8,5’ten yüzde 15’e yükseltildiği Haziran 2023’ü ekonomik politikalardaki değişimin başladığı tarih olarak kabul edersek; mevcut programla bir buçuk yılı geçtik ve iki yılı doldurmaya doğru gidiyoruz.

Enflasyonun düşmesi için gerekli (yeterli değil) şartlardan biri, TL talebinin artmasıdır. Özellikle de tasarruflarda TL talebinin artması. Bugün tasarruf etmek istediğimizde iki temel seçeneğimiz var: Ya TL cinsinden bir finansal araçla (TL mevduat, para piyasası fonları, tahvil fonları, Borsa vb) tasarruf yapacağız; ya da döviz cinsinden (döviz tevdiat hesabı, eurobond vb) bir finansal araçla.

Normalde TL cinsinden araçlarla tasarruf yapmamız gerekir. Döviz cinsi araçlar aklımıza bile gelmemeli ama öyle olmuyor tabii. Döviz cinsi araçlara toplam tasarrufumuzun neredeyse yarısını bağlamış durumdayız. Sadece döviz mevduatımız bile 202 milyar dolar. Döviz benzeri olan altın vb araçlardan hiç bahsetmiyorum bile.

Tasarruflarda TL talebi (TL mevduatın GSYİH’ye oranı) ile enflasyonun ilişkisine bakalım. Acaba TL tasarrufların artışı enflasyonu düşürücü bir etki yapıyor mu? Evet, grafikte göreceğiniz gibi, TL mevduatın GSYİH’ye oranı arttığında, enflasyon düşüyor.

Kullanılan veriyle ilgili iki dipnot vereyim. Öncelikle TL mevduat verisinden........

© Ekonomim