Enflasyon nasıl düşer?
Geçen hafta enflasyonun istenen ölçüde hızlı gerilememesi ve bu durumun olası nedenlerini tartışmıştık. Bu yazının başlangıcı niteliğindeki o yazıya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
https://www.ekonomigazetesi.com/kose-yazisi/enflasyon-neden-inatci-47804
Makul bir sürede düşürülemeyen enflasyonun kötüleşen beklentiler nedeniyle yapışkan hale gelmesi, hatta yükselmesi riski olduğu için dezenflasyon programlarında politika etkinliği çok önemli. Politika etkinliğini artıracak önerileri de bu hafta ele almayı planlamıştık. Öneriler aşağıdadır.
Toplam tüketim yerine toplam tasarruf hedeflenmelidir: Toplam tüketimi düşürmeye dönük genel nitelikli politikalar yerine toplam tasarrufu artırmaya dönük politikalar uygulanmalıdır. Burada akla hemen bir itiraz gelecektir: Milli muhasebe denklemine göre gelirimizi ya tüketiriz ya devlete vergi olarak veririz ya da tasarruf ederiz. O halde vergi oranı sabitken tüketimi düşürmek ile tasarrufu artırmak aynı anlama gelmez mi? Eğer Türkiye tek bir kişi olsaydı, aynı anlama gelirdi gerçekten ama biz gelir düzeyi açısından tek kişi/tek grup değiliz. Zaten politika etkinliğini kısıtlayan temel neden de bu. Dolayısıyla yoksullardan ve varsıllardan tüketimlerini eşit koşullarda daraltmalarını istemek yerine, varsıllardan tasarruflarını artırmalarını istemek, enflasyonla mücadelede çok daha etkin sonuçlar üretebilecektir. Tabii ki toplam tüketim de düşecektir.
Tasarrufu teşvik için başta stopaj ve BSMV olmak üzere, tasarruf üzerinden alınan tüm vergilerin kaldırılması doğru olacaktır. Bu hem TL tasarrufları........
© Ekonomim
