2024 ilk 6 ay ekonomi ve ticaret değerlendirmesi
Dünya ekonomisinin içinde bulunduğu zorlu şartlar 2024 yılında da etkisini sürdürüyor. Küresel çapta faiz oranlarının düşmeye başlaması için bir süre daha beklememiz gerekecek gibi görünüyor.
Önde gelen ekonomiler arasında yakın dönemde sadece Brezilya ve Avrupa Birliği politika faizlerini indirdi. Brezilya Mayıs ayında politika faizini 0,25 puan indirerek ,50'ye çekti. Avrupa Merkez Bankası ise Haziran ayında 0,25 puan indirim ile faiz oranını %4,25’e düşürdü. Diğer büyük ekonomilerde ise yakın zamanda faiz indirimine gidileceğine dair beklentiler azalıyor.
New York Federal Rezerv Bankası'nın Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre, yapışkan enflasyonun yaşandığı ABD'de bir yıl sonrası için medyan enflasyon beklentisi %3,0'dan %3,3'e yükseldi. ABD Merkez Bankası Haziran ayı toplantısında faiz oranını değiştirmeyerek %5,25 ile %5,50 arasında sabit tuttu. 2024 yılının başında faiz indirimlerinin Mart ayı gibi erken bir tarihte yapılması beklenirken, artık ilk faiz indirimin Eylül ayına sarkması olasılığı güçlendi. Bununla birlikte, ABD Merkez Bankası Başkanı Powell, mevcut ABD para politikasının "yeterince kısıtlayıcı" seviyede olduğunu savunuyor. Bu nedenle bir sonraki politika hamlesi olarak bir faiz artışı görmemiz pek olası değil.
Ekonominin önündeki zorluklar arttıkça, yumuşak iniş senaryolarına birkaç ay öncesine kıyasla daha tereddütle yaklaşılıyor. Örneğin taşımacılık maliyetlerinin, Kızıldeniz’de yaşanan gerilimlerden kaynaklı artışların üzerine çıkarak pandemi sırasında görülen seviyelere yükselmesinden endişe ediliyor. Bu maliyetlerde yaşanan artış nihayetinde tüketicilere yansıyacak ve enflasyonu kontrol altına alma çabalarını olumsuz etkileyecek bir gelişme.
Çin ekonomisindeki gelişmeler yakından takip ediliyor. Çin'in emlak piyasasındaki yavaşlama Nisan ayında da devam etti. Mayıs ayı ortasında Çin Halk Bankası, peşinat oranı ve ipotek oranlarında daha fazla indirim ve kamu iktisadi teşebbüslerinin uygun fiyatlı konut satın almaları için 41 milyar $ değerinde bir kredi imkanı da dahil olmak üzere bir dizi yeni konut emlak düzenlemesini duyurdu. Çin'in resmi imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Nisan ayındaki 50.4 seviyesinden Mayıs ayında 49.5’e düştü. Bu arada ABD, yerli imalatını korumak amacıyla Çin'den toplam ithalatı 18 milyar dolara ulaşan belirli ürünlere yönelik gümrük vergilerini arttırma planını açıkladı. Etkilenen ürünler arasında elektrikli araçlar, lityum piller, güneş pilleri, çelik ve alüminyum ve tıbbi ekipmanlar yer alıyor.
ABD’de tüketici güven endeksi Mayıs ayındaki 101,3 seviyesinden Haziran ayında 100,4’e geriledi. Avro Bölgesi tüketici harcamalarında kısmi bir toparlanmanın işaretleri görülüyor. Tüketici güveni göstergesi Haziran ayında sınırlı bir artış gösterse de hala düşük seviyelerde kalmaya devam ediyor. Bu dönemde Brezilya'da da güven artmaya devam etti. Tüketici güveni Haziran ayında bir önceki aya kıyasla 0,9 puan artarak 91,1'e yükseldi. Ancak bu değer hala nötr 100,0 seviyesinin altındaki bir tüketici güvenini işaret ediyor.
ABD'de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Haziran ayında yıllıklandırılmış %3,0 oranı ile birlikte düşüş eğilimini sürdürdü. Avro Bölgesi'nde Mayıs ayında %2,6’ya yükselen enflasyon Haziran ayında %2,5’e geriledi. Önümüzdeki aylarda Avro Bölgesi enflasyonunun........
© Ekonomim
visit website