menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sosyal güvenlikte işyeri devri ne anlama gelir?

6 0
21.03.2025

Celal ÖZCAN
VERGİ PORTALI

İşyeri devri, iş hayatında sık karşılaşılan durumlardan biri olup, hem işverenler hem de çalışanlar açısından önemli sonuçlar doğurmaktadır.

Sosyal güvenlik yönünden ise işyeri devri, işyerinin bir başkasına devredilmesiyle birlikte işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşısındaki yükümlülüklerinde değişiklikler meydana getiren bir süreçtir. Bu süreçte, devreden ve devralan işverenin sorumlulukları, personel işlemleri ve SGK kayıtlarının güncellenmesi gibi pek çok konu gündeme gelmektedir.

İşyeri devri, genel olarak bir işyerinin faal halde iken bir başka kişi veya tüzel kişiliğe devredilmesi anlamına gelmekte ve ticari hayatta aşağıda örnek olarak belirtilen farklı sebeplerle gerçekleşebilmektedir.

- İşyerinin satışı,

- Şirket birleşmeleri ve bölünmeleri,

- Kiralama ya da işletme hakkının devri,

- Miras yoluyla geçen işyerleri.

İşyeri devri gerçekleştiğinde, hem iş hukuku hem de sosyal güvenlik hukuku açısından bazı yasal düzenlemeler devreye girmektedir. Özellikle işçilerin haklarının korunması ve işverenlerin yükümlülüklerinin belirlenmesi açısından işyeri devri sürecinin titizlikle yürütülmesi gerekmektedir.

Sosyal güvenlikte işyeri; sigortalı sayılanların maddî olan ve olmayan unsurlar ile birlikte işlerini yaptıkları yerler olup, işyerinde üretilen mal veya verilen hizmet ile nitelik yönünden bağlılığı bulunan ve aynı yönetim altında örgütlenen işyerine bağlı yerler, dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden veya meslek eğitimi yerleri, avlu ve büro gibi diğer eklentiler ile araçlar da işyerinden sayılmaktadır.

Bu çerçevede, sosyal güvenlikte bir yerin işyeri olarak nitelenebilmesi için o yerde sigortalı sayılan birinin varlığı........

© Ekonomim