Örtülü sermayede düzeltme sorununda sorun
Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu’nun kabulünden bu yana bünyesinde önemli sorunlar içeren örtülü sermaye faizi müessesesi, değerli okurlarımızın da bilebileceği gibi 2016’dan bu yana sık sık köşeme konu olmaktadır.
Burada en önemli sorun, holding veya grup şirket yapılandırmalarında, borcun örtülü sermayeyi oluşturduğunun, borç ilişkisinin iki tarafınca başlangıçta bilindiği hallerde, daha borcun verildiği dönemden (ilk geçici vergi döneminden) itibaren borç alanın faizi kanunen kabul edilmeyen gider (KKEG) yapması, borç veren kurumun da aldığı faizi iştirak kazançları istisnasından yararlandırması durumunda karşımıza çıkmaktadır. Gerçi İdari anlayış Genel Tebliğ bazında bu uygulamayı yasa gereği olarak kabul etmesine ve son dönem özelgeleri ile bu uygulamanın yasanın öngördüğü sonuç olarak vurgulanmasına rağmen Vergi Denetim Kurulu bu şekildeki bir uygulamayı hazineci bir yaklaşımla bir türlü kabullenemedi. İnceleme elemanları, özelge ve yargı kararı bazında benimsenen bu uygulamayı kabul etmeyerek, “borç veren şirketin aldığı faizi iştirak kazançları istisnasından yararlandırmasının ancak borcu kullanan kurumun elverişli mali kâra sahip olması ve vergi ödemesi” koşuluna bağlı olduğu görüşü ile sürekli raporlar yazdı. Bu sorunun kaynağı yine madde yazımının açık olmaması veya kötü yazılmış olunmasıdır.
Konunun ayrıntılarına girmeden, önce yorum farkı ile yaklaşılan Kanun maddesini (md. 11/7 - ilgili fıkrayı) aktarayım: “(7) Örtülü sermaye üzerinden kur farkı hariç, faiz ve benzeri ödemeler veya hesaplanan tutarlar, Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarının uygulanmasında, gerek borç alan gerekse borç veren nezdinde, örtülü sermaye şartlarının gerçekleştiği hesap döneminin son günü itibarıyla dağıtılmış kâr payı veya dar mükellefler için ana merkeze aktarılan tutar sayılır. Daha önce yapılan vergilendirme işlemleri, tam mükellef kurumlar nezdinde yapılacak düzeltmede örtülü sermayeye ilişkin kur farklarını da kapsayacak şekilde, taraf olan mükellefler nezdinde buna göre düzeltilir. Şu kadar ki, bu düzeltmenin yapılması için örtülü sermaye........© Ekonomim
