menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Değerli Konutlar Vergisi’nde muafiyetler

13 0
13.02.2025

Geçen yazımda Değerli Konutlar Vergisi’nin (DKV) konusuna 2025 yılında girecek meskenleri belirlemede kullanılacak sınırları ve 2025 yılı vergi tarifesini aktarmıştım. Verginin irdelenmesinde kalan konular da bu yazımda.

Beyanname verme (ve vergiyi ödeme) yükümlülüğü 1 Ocak günü malik veya intifa hakkı sahibi olanlardadır. Bu tarihten sonra satış, bağış ve benzeri sebeplerle malik veya intifa hakkı sahibi değişirse, yeni malikin veya intifa hakkı sahibinin mükellefiyeti izleyen yıl başlayacaktır. Dolayısıyla verginin iki taksitini de ödeme yükümlülüğü, beyanname verene (satana veya bağışlayana) ait olacaktır. Bir başka anlatımla değerli konutunu ocak ayında veya bu ay satanlar, ben sattım kurtuldum demeyecekler, yine beyanname verip vergiyi ödeyeceklerdir. 20 Şubat akşamına kadar beyan edilerek tahakkuk ettirilecek vergi, şubat ve ağustos aylarının sonuna kadar iki taksitte ödenecektir.

Emlâk Vergisi Kanunu’nda değerli konutlar vergisinden muaf olan meskenler aşağıdaki şekilde belirlenmiştir. Burada muafiyet kavramının mı yoksa istisna kavramının mı kullanılmasının daha doğru olacağı tartışmasını bir kenara bırakarak ve Genel Tebliğ bazında açıklanan idari anlayışa göre aktarıyorum.

1- Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin, üniversitelerin ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın maliki veya intifa hakkı sahibi olduğu (vergi, söz konusu taşınmazların kuru mülkiyet sahiplerinden de aranmaz).

2- Türkiye sınırları içinde mesken nitelikli tek taşınmazı olanların bu taşınmazı ile birden fazla mesken nitelikli taşınmazı bulunanların değerli konut vergisinin konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı (intifa hakkına sahip olunması hâli dâhil) DKV’den muaftır. Muafiyet, bu kişilerin tek meskene hisse ile sahip olmaları........

© Ekonomim