menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yapay zekânın en büyük tehdidi: İş değil, işlev kaybı!

8 0
26.03.2025

Son dönemde yapay zekânın iş gücü piyasalarına olası etkileri üzerine yapılan tartışmalar, kaç kişinin işsiz kalacağına odaklanarak gerçek sorunu gözden kaçırıyor.

Yapay zekânın bana göre asıl etkisi, işsizliği tetiklemesi değil, iş gücünün beceri ve yetkinliklerini anlamsızlaştırarak işin niteliğini kökten değiştirmesi olacak.

İş gücünün yapay zekâ karşısındaki durumu, ilk olarak Oxford Üniversitesi’nden Carl Benedikt Frey ve Michael Osborne’un 2013'te yaptığı ve işlerin yaklaşık yüzde 47’sinin risk altında olduğunu belirten ünlü çalışması tartışmaya açtı. Ama bu değerlendirme bugün artık yetersiz kalıyor. Günümüzde daha kritik olan durum, yapay zekânın meslekleri yok etmesi yerine, onları daha düşük nitelikli hale getirip çalışanların temel becerilerini azaltacak olması gibi gözüküyor.

Daron Acemoğlu bu noktaya net bir biçimde vurgu yapıyor. Daron Hoca, yapay zekâ sistemlerinin yüksek nitelikli işleri bile parçalara ayırarak basit, rutin görevler haline getireceğini ve çalışanların analitik düşünme yeteneğinin giderek azalacağını öngörüyor.

Bunun örneklerini bazı mesleklerde şimdiden görmek mümkün. Daha önce muhakeme, analiz ve karar süreçlerine aktif katılım gerektiren bazı meslek grupları, artık yapay zekâ destekli sistemlerle sadece basit veri girişlerini kontrol ve algoritmik çıktıları takip eden operatörlere dönüşüyor.

Kaygı verici bir diğer durum ise ekonomik gücün belirli platform şirketlerinde yoğunlaşmasıyla ortaya........

© Ekonomim