Yapay zekâ işlerimizi elimizden alacak mı?
Yapay zekâ, küresel ekonomileri ve işgücü piyasalarını kökten dönüştürecek yepyeni bir çağın habercisi. Çoğu kişi, bu dönüşümü “insan emeğinin sonu” olarak yorumluyor. Oysa, bu yeni teknolojik kırılmanın insan emeğini tamamen ortadan kaldırmayacağını, ancak iş rollerini dönüştürerek yeni alanlar yaratacağını söylemek mümkün.
Hangi işler keskin olarak etkilenecek diye bakarsak, bu teknolojinin özellikle tekrara dayalı ve karmaşık karar verme süreci gerektirmeyen rollerde ciddi iş kayıplarına yol açacağını öngörmek zor değil. Örneğin, Çin’de 2049’a kadar mevcut istihdamın yüzde 36’sının yapay zekâ tarafından ikame edileceği tahmin ediliyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) İş Gücünün Geleceği araştırmasına göre, 5 yıllık bir dönemde iş gücü piyasası dönüşümünden kaynaklanacak toplam istihdam hareketinin (hem artış hem de azalış) bugünkü işlerin yüzde 22’sine denk geleceği tahmin ediliyor.
Bu, mevcut istihdamın yüzde 14’üne (170 milyon iş) karşılık gelen yeni iş alanlarının doğması demek. Aynı dönemde kimi pozisyonlar (yüzde 8’lik dilime tekabül eden 92 milyon iş) kaybolacak. Ancak yine de net istihdam artışı yüzde 7 (78 milyon iş) olacak. Yani, yapay zekâ sandığımızın aksine insan emeğini öldürmeyecek, tersine iş potansiyelini genişletecek.
Bu yeni dönemde en hızlı büyümenin teknoloji odaklı mesleklerde olacağı aşikâr. Yeşil ve enerji dönüşümüyle ilgili uzmanlıklar da (otonom ve elektrikli araçlar, çevre ve yenilenebilir enerji mühendisliği) aynı ölçüde arananlar arasına........
© Ekonomim
