Sürdürülebilir moda ve teknoloji
Küresel tekstil ve moda endüstrisi, yıllık yaklaşık 2,5 trilyon dolar değerinde devasa bir sektör. Bu devasa sektörün çevresel ve sosyal etkileri de kendisi kadar büyük.
Çevresel etkiler arasında su tüketimi ve kirliliği önemli bir yer tutuyor. Bir kot pantolon üretimi için ortalama 7 bin 500 litre su kullanılıyor ki bu, bir kişinin yaklaşık 10 yıl boyunca içebileceği suya eşit. Endüstri, küresel su kirliliğinin önemli bir kısmından da sorumlu. Endüstriyel atık suyun yüzde 20'si bu sektörden geliyor. Ayrıca, üretimde kullanılan 8.000'den fazla kimyasal, çevre ve insan sağlığına zarar veriyor.
Sektör, küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 8'ini oluşturuyor. Bu oran, uluslararası havacılık ve deniz taşımacılığının toplamından fazla.
Atık problemi de ciddi boyutlarda. Hızlı moda çok hızlı tüketiliyor ve kıyafetler bir iki kere giyildikten sonra çöpe gidiyor. Her yıl 92 milyon ton tekstil atığı oluşuyor ki bu, her saniye bir çöp kamyonu dolusu tekstilin çöpe atılması anlamına geliyor.
Bunlar, devasa sektörün çevresel etkisi için çarpıcı rakamlar. Ancak, sosyal olarak da sektörün önemli etkileri var. Küresel düzeyde, tekstil işçilerinin büyük bir kısmı yaşam standardının altında kazanç elde ediyor; uzun çalışma saatleri, güvenlik önlemlerinin eksikliği ve sendikal hakların sınırlı olması da yaygın sorunlar arasında. Dünya genelinde 152 milyon çocuk işçinin önemli bir kısmı da tekstil sektöründe çalışıyor.
Bu devasa sektör için sürdürülebilirlik odaklı dönüşüm........
© Ekonomim
visit website