menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sıfır atık, yerel üretim ve kültürel miras ile kalkınma

5 0
09.10.2024

Dünya, sadece ekonomik büyümeye odaklanan mevcut kalkınma modelinin yetersizlikleriyle karşı karşıya. Oysa, peşinde olmamız gereken sadece ekonomik büyüme değil, sosyal ve toplumsal gelişimle birlikte çevresel konularla da ilgilenen sürdürülebilir kalkınma olmalı.

Sürdürülebilir kalkınma için, mevcut ekonomik modelde bir paradigma değişikliği gerekiyor. Bu paradigma değişiminin merkezinde ise döngüsel ekonomi, sıfır atıklı üretim, yerel üreticilerin desteklenmesi gibi son derece kritik konular bulunuyor.

Döngüsel ekonomi, atıkları değerli bir kaynak olarak görerek üretim süreçlerini yeniden şekillendirirken, yerel üreticilerin desteklenmesi hem ekonomik hem de kültürel sürdürülebilirliği teşvik eden stratejik bir adım olarak karşımıza çıkıyor.

McKinsey’in bir raporuna göre, döngüsel ekonomi uygulamaları küresel ekonomi için 2030 yılına kadar 4,5 trilyon dolarlık bir ekonomik değer yaratma potansiyeline sahip. Bu potansiyel; ancak kaynakların yeniden değerlendirilmesi, enerji ve su tüketiminin optimize edilmesi gibi somut süreçlerle gerçeğe dönebilir.

Sıfır atık yaklaşımı, döngüsel ekonominin temel ilkelerinden biri. Buna göre, üretim süreçlerinde kullanılan malzemeler ya yeniden kullanılır ya geri dönüştürülür ya da başka bir şekilde yeniden değerlendirilebilir hale getirilir. Bu yaklaşım, sadece çevresel duyarlılığı değil, aynı zamanda büyük bir ekonomik değeri ifade eder.

Sıfır atık politikası ile hammadde kullanımının optimize edilmesi,........

© Ekonomim


Get it on Google Play