menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Pamuğun geleceği toprağın korunması ve suya bağlı

29 0
09.10.2024

Dünya Pamuk Günü nedeniyle 7 Ekim’de Aydın Söke’de önemli bir etkinlik yapıldı. Etkinlikte onarıcı tarımla uygulamalı olarak “iyi pamuk” (Better Cotton) üretmenin önemi anlatıldı. Pamuk üretirken toprağın ve çevrenin korunması, suyun en verimli şekilde değerlendirilmesi için “rejeneratif”(onarıcı) tarım tekniğinin önemi yine uygulamalı olarak anlatıldı.

Pamuk üretimindeki yüksek maliyet, düşük fiyat sorununu her fırsatta dile getiriyoruz. Ayrıca devletin kütlü pamuğa verdiği kilo başına fark ödemesinin (prim) son 3 yıldır 1 lira 60 kuruş olduğunu ve bunun da yetersiz olduğunu ifade ediyoruz. Şu anda Türk pamuğu ithal pamuklardan yüzde 15 daha düşük fiyattan alıcı buluyor. Bunun üretim için ne kadar büyük bir tehdit olduğunu da dile getiriyoruz.

Üreticinin ithal pamuğa karşı rekabeti sürdürmesi ve üretimin devam etmesi için destekleme priminin en az 4-5 lira olması gerekir. Bu konuda üretici, sanayici herkes aynı görüşte… Fakat hükümet, para olmadığı gerekçesiyle primi artırmıyor. Daha öncede yazdım, anlattım. Hesap çok basit… Fark ödemesi kilo başına 4-5 liraya çıkarıldığında pamuk üreticisine verilecek destek 300-400 milyon dolar. Buna “para yok” deniliyor. Ama ithalata 1,5 milyar dolar para bulunuyor ve ithalat yapılıyor. Aslında bu bir tercih meselesi… Hükümet tercihini ithalattan yana yapıyor.

“İyi pamuk” üretimi artacak

Pamuk üreten çiftçiler biraz da “moda çiftçisi” olarak adlandırılıyor. Çünkü moda sektörü onların ürettiği pamuktan elde edilen giysilerle ön plana çıkıyor.

Dünya pamuk üretiminde ilk 7 ülke arasında yer alan Türkiye, “iyi pamuk” üretiminde de söz sahibi olmak için çaba gösteriyor. Aydın Söke’de yapılan etkinlikte güncel sorunların yanı sıra Türkiye’nin toplam pamuk üretiminin yüzde 10’unu oluşturan iyi pamuk üretiminin artırılması hedefi de konuşuldu. Bunun için de onarıcı tarım, sürdürülebilir tarım ilkelerinin benimsenmesi gerekiyor.

Dünyada “iyi pamuk” standardını belirleyen ve denetleyen Better Cotton İnitiative(BCI) adıyla bir girişim var. Söke’deki toplantıyı düzenleyen de Better Cotton oldu. Etkinlik kapsamında Türkiye'de iyi pamuk standardında üretim, çırçırlama, pamuk tedarik zinciri faaliyetleri, sahada uzmanlar tarafından uygulamalı olarak anlatıldı.

Söktaş Tekstil’in Agrita Tarım’daki etkinliğine Better Cotton Türkiye Kıdemli Koordinatörü Şeyma Karaçay, İyi Pamuk Uygulamaları Derneği(İPUD) Başkanı Muzaffer Kayhan, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri(İTKİB) Genel Sekreteri Mustafa Bektaş, Söke Ticaret Borsası Başkanı Nejat Sağel, İPUD Genel Müdürü Didem Ünsür, Derneğin önceki dönem Başkanı Fuat Tanman, üreticiler ve sektör temsilcileri katıldı.

İyi Pamuk Uygulamaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Kayhan, kendilerinin “moda çiftçisi” olduğunu belirterek pamuğun dünyada rekabeti olan önemli bir ürün olduğunu belirterek........

© Ekonomim


Get it on Google Play