Hayvancılık destekleri sorunları çözmeye yeter mi?
ayvancılık destekleri açıklandı. Resmi Gazete’nin 26 Temmuz 2024 tarihli sayısında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre 2024-2025-2026 yılı hayvancılık destekleri katsayı ve performansa göre verilecek.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın “devrim niteliğinde” diye tanımladığı destekler hayvancılıkta yaşanan sorunlara çözüm olur mu?
Hayvancılık desteklerini haber olarak, yorum yapmadan olduğu gibi hem yazılı haber olarak yazdım hem de video olarak YouTube kanalımda anlattım.
Bu yazıda ise 2023 yılı kararnamesi ile yeni kararnameyi karşılaştırarak hayvancılık desteklerinde nelerin değiştiğini, yeni destekleri ve kaldırılan destekleri analiz ederek, yaşanan sorunlara çözüm olup olamayacağını paylaşacağım.
Buzağı desteği 750 liradan 1000 liraya çıktı
1- Temel Destek: Hayvancılıkta en temel destek büyükbaş hayvancılıkta verilen buzağı desteğidir. Geçen sene olduğu gibi hayvansal üretimin desteklenmesi kapsamında bir temel destek var. Yani temel destek ilk kez bu yıl getirilmedi. 2023 yılı kararnamesinde de bu başlıkla yer aldı.
Temel destek, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen programlı aşıları tamamlanmış, yıl içinde doğan, 4 ay ve üzeri yaşta buzağılara verilen destektir. 2023 yılında buzağı başına 750 lira destek verilirken 2024 kararnamesinde bu destek buzağı başına 1000 lira olarak açıklandı. Yani buzağı başına 250 liralık artış var. Bu yılki kararnamede geçen yıldan farklı olarak buzağı ile birlikte malak( manda yavrusu) içinde aynı destekler uygulanacak olmasıdır. Manda desteğinde değişiklikler yapıldı aşağıda onu da yazacağım.
Buzağı desteği 2023’te 3 kademede verildi. Bir işletmede 500 buzağı varsa; 1 ile 20 baş arası buzağıya desteğin tamamı yani buzağı başına 750 lira ödenirken, 20 ile 100 buzağı için desteğin yüzde 75’i oranında ödeme yapılırken, 101 ile 500 buzağı için desteğin yarısı ödeniyordu. 2024 yılında bu sınırlama kaldırıldı ve 500 başa kadar tam destek ödenecek.
Aile işletmelerine destek neden 20 başla sınırlı?
2- Aile işletmesine destek: Resmi Gazete’de yayınlanan ve 2024-2025-2026 yıllarını kapsayan kararnameye göre 2024 yılında en fazla 20 baş hayvana sahip işletmelerdeki buzağı ve malak için hayvan başına ilave 1000 lira destek ödemesi yapılacak. Bu aile işletmelerini desteklemek için önemli. Ancak bir yandan “işletmelerimiz çok küçük” diye şikayet edilirken bir yandan da 20 baş ile sınırlamak doğru değil. Bu destek 50 veya 100 baş hayvana sahip işletmelere sağlansa daha gerçekçi olurdu. Ülke hayvancılığı daha çok gelişirdi.
Havzaya göre destekte artış 100 lira
3- Havza desteği: Geçen yıl yayınlanan kararnamede 22 ilde (Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Ordu, Rize, Sivas, Şırnak, Trabzon, Tunceli, Van) doğan buzağılara ilave 400 lira ödemeye yer verildi. 2024 kararnamesinde bu destek buzağı başına 500 liraya çıkarılırken, Giresun, Ordu, Trabzon bu kapsamdan çıkarıldı. Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından “süt havzası” olarak belirlenen Amasya, Çorum, Tokat, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Muş, Erzurum ve Tunceli illerinde üretilen çiğ süt için de ilave bir d estek verilecek. Çiğ sütte temel destek belli olmadığı için bu destek miktarı da henüz belli değil. İzmir, Balıkesir, Edirne, Çanakkale, Konya, Aksaray, İzmir, Aydın gibi süt üretiminin yoğun olduğu illerdeki üreticiler haklı olarak “biz daha verimli süt üretimi yapıyoruz neden bize de ilave destek verilmiyor?” diye soruyorlar.
Kadın ve genç çiftçilere destek önemli
4- Kadın ve gençlere ilave destek: Cumhurbaşkanlığının 2024-2025-2026 yıllarını kapsayan kararnamesinde üzerinde kayıtlı işletme bulunan kadın veya genç çiftçilere özel destek........
© Ekonomim
visit website