menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Çiftçi gözüyle tarımda yeni destekleme modeli

39 7
10.09.2024

Tarımla ilgili 26 Temmuz 2024 ile 29 Ağustos 2024 tarihleri arasında çok önemli düzenlemeler ve kararlar yayınlandı.

İlk olarak, tarımsal üretimin planlanması çalışmaları çerçevesinde 26 Temmuz 2024 günü 2024-2026 dönemini kapsayan hayvancılık ve su ürünleri ile ilgili 3 yıllık destek kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

İkincisi, iki yıl üst üste işlenmeyen (ekilmeyen) tarım arazilerinin tarım amaçlı kiraya verilmesine ilişkin yönetmelik 22 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Üçüncüsü, 2024 yılı bitkisel üretim destekleri ile ilgili Cumhurbaşkanı Kararı 24 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Dördüncüsü ve belki de en önemlisi 2025-2027 yıllarını kapsayan 3 yıllık bitkisel üretim desteklerine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı 29 ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tarım sektörünün son yılların en zor dönemini yaşadığı, ürünlerin tarlada, elde kaldığı bir dönemde, çiftçi eylemlerinin olduğu günlerde bu kadar köklü değişikliğin, yasal düzenlemenin yapılması çiftçinin zaten karışık olan kafası daha da karıştı.

Çünkü, çiftçi bu yıl hasat ettiği hemen hemen tüm ürünlerden zarar etti. Bazı çiftçilerin ürünü elinde, tarlasında kaldı, satamadı. Satanlar da zararına sattığını ifade ediyor. Her üründen zarar edince çiftçi gelecek yıl ne ekeceği konusunda kararsız kaldı. Kafası karıştı.

Düne kadar hangi ürünün fiyatı yüksekse, hangi üründen para kazandıysa o ürünü ekiyordu. Ezber bozuldu. Çiftçi bir yandan zarar ettiği için ekim yapıp yapmama konusunda kararsız bir yandan da açıklanan yeni desteklerle geçmiş yıllara göre acaba daha yüksek destek alabilir miyim ikilemi arasında kaldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı üretim planlamasına geçileceğini 2023 yılı sonbaharında açıklamıştı. Dolayısıyla 2024 destekleme kararnamesi çok önceden açıklanabilirdi. Yine ekilmeyen tarım arazilerinin kiralanması konusu pandemi döneminde gündeme gelmişti. Yönetmelik daha önce yayınlanabilirdi. Ama tarımsal planlama için çalışan bakanlık bu planlamayı yapamadı ve her şeyi bir aya sıkıştırdı. Çiftçi ürünlerini satamazken veya zararına satarken yani bir anlamda can derdindeyken üst üste gelen düzenlemelerle kafası iyice karıştı.

Ankara’da Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı bu kararnameler, yönetmelikler, kısacası düzenlemeler sahada nasıl karşılık buluyor? Yıllardır sahada olan bir gazeteci olarak beni en çok bu yönü ilgilendiriyor. Çünkü siz masa başında mükemmel bir çalışma yapsanız da onun sahada karşılığı yoksa çalışmanız boşa gider.

Güncel ve somut bir örnekle bunu anlattıktan sonra düzenlemelerle ilgili sahadaki ilk yansımaları paylaşacağım.

Önceki Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin bakanlığı döneminde 2022 yılında gübre ve mazot desteğinin nakit olarak değil, ayni olarak yapılması kararlaştırıldı. Bugünkü Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı o dönemde bakan yardımcısıydı.

2022 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı........

© Ekonomim


Get it on Google Play