Yurt dışındaki şubelerin kazançlarının kurumlar vergisinden müstesna tutulması
Geçen haftaki yazımızda “Kurumların Yurtdışı İştiraklerinden Elde Ettikleri Kazançlarının Türkiye’de Vergilenmemesi” konusunu ele almıştık. Bugünkü yazımızda da kurumların yurt dışı şubelerinden elde etikleri kazançları ve anılan kurumlar vergisi istisnasının bir benzeri olan,” kurumların yurt dışında bulunan iş yerleri veya daimi temsilcileri aracılığıyla elde ettikleri kurum kazançları istisnası”nı ele alacağız.
Kurumların yurt dışındaki şubelerinden elde ettikleri kazançları
Bilindiği üzere; Kurumlar Vergisi Kanunu’nda sayılan kurumlardan kanuni veya iş merkezi Türkiye’de bulunanlar gerek Türkiye içinde gerekse Türkiye dışında elde ettikleri kazançların tamamı üzerinden Türkiye’de vergilendirileceklerdir. Başka bir deyişle; Türkiye’de tam mükellef konumunda bulunan kurumların gerek yurt içinde gerekse yurt dışında elde ettikleri kazançları üzerinden Türkiye’de vergi alınacaktır.
Bu kapsamda, yurt dışındaki şubelerden (işyerleri veya daimi temsilci aracılığıyla) elde edilen kazançların genel sonuç hesaplarına intikal ettirilmesinde, faaliyette bulunulan yabancı ülkenin mevzuatına göre hesap döneminin kapandığı tarih itibarıyla ilgili ülke mevzuatına göre tespit edilen faaliyet sonucu, Türkiye’de de aynı tarih itibarıyla genel sonuç hesaplarına kaydedilecektir. Anılan yurt dışı şube kazançlarının Türkiye’de genel sonuç hesaplarına intikal ettirilmesinde, kazancın kambiyo mevzuatına göre fiilen Türkiye’ye getirilmiş olup olmamasına bakılmayacaktır. Dolayısıyla, anılan kazançlara, faaliyette bulunulan yabancı ülkede tasarruf edilebilmesi kazancın Türkiye’de kayıtlara alınması ve vergilemeye esas alınması için yeterlidir.
Türkiye’de genel sonuç hesaplarına intikal ettirilen kazanç, hesaplara intikal ettirilmesi gereken tarihte T.C. Merkez Bankasının o gün için tespit ve ilan ettiği döviz alış kurlarıyla değerlendirilecektir. T.C. Merkez Bankasınca tespit ve ilan olunmayan yabancı paralarda ise Maliye Bakanlığının Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tespit ve ilan ettiği kurlar dikkate alınacaktır.
Yurt dışı faaliyet sonucunda, faaliyette bulunulan yabancı ülkenin mevzuatına göre hesap döneminin kapandığı tarih itibarıyla elde edilen kazançlar, elde edildiği dönem itibarıyla, Türkiye’de ilgili olduğu geçici vergi matrahının tespitinde de dikkate alınacaktır.
Öte yandan, Kurumlar Vergisi Kanunun 33. maddesinde “Yurt dışında ödenen vergilerin mahsubu” başlığı altında yer alan düzenlemeler uyarınca; yabancı ülkelerde elde edilerek Türkiye'de genel sonuç hesaplarına intikal ettirilen kazançlardan mahallinde ödenen........
© Ekonomim
