menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Şirketler tür değiştirirken artık 2 kez düşünmek zorunda!

9 13
05.03.2025

Tür değiştirmek artık iyice başa bela oldu desek yanlış ifade etmemiş oluruz. Çünkü, şirketlerin tür değiştirme kararı vermeleri ve tür değiştirmeleri vergisel yönden zorlaştı! Patronlar tür değiştirme kararı verirken artık 2 kez düşünmek zorunda!

Tür değiştirme kararı verilirken düşünülmesi gereken iki özel konu var: Devir KDV ve geçmiş yıl zararları!

Devir KDV konusu 2 Ağustos 2024 tarihinden bu yana gündemdeki yerini aldı. Geçmiş yıl zararlarının mahsubu ise öteden beri gündemde olan bir konuydu ancak, Danıştay’ın Maliye’nin görüşü ve uygulaması paralelinde verdiği karardan sonra artık önemli hale geldi.

Maliye, 7425 sayılı Torba Yasa ile, gayri faal, devir KDV - geçmiş yıl zararı yüksek ve kamuoyunda zombi şirket olarak adlandırılan şirketlerde devreden KDV usulsüzlüklerini önlemek amacıyla özel bir düzenleme yaptı. Bu düzenleme 2 Ağustos 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.

Söz konusu düzenlemeye göre, Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre yapılan devir ve bölünme işlemleri sonunda faaliyetini bırakan, bölünen, infisah eden veya birleşen şirketlerin devir KDV’leri, faaliyete başlayan, devir ve bölünme sonrasında devredilen veya birleşilen şirketler tarafından yapılacak vergi incelemesi sonucuna göre indirim konusu yapılabilecek. Yani, bu şirketlerin devir KDV’lerinin indirimi, yapılacak vergi incelemesi ile doğrulanma şartına bağlandı.

Maalesef tür değişikliği de bu kapsamda! Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre, şirketlerin kanunda belirtilen şartlar dahilinde tür değiştirmeleri de devir hükmünde bulunuyor (KVK Mad. 19/1-2). Örneğin, bir Ltd. Şti.’nin tür değişikliği yoluyla A.Ş.’ye dönüştüğünü ve Ltd. Şti.’nin 10 milyon TL devir KDV’si bulunduğunu varsayalım. Tür değişikliği yoluyla oluşan A.Ş.’nin, Ltd. Şti.’nin 10 milyon TL devir KDV’sini indirebilmesi için, bu KDV’lerin doğruluğunun yapılacak bir vergi incelemesi ile tespit edilmesi ve doğrulanması gerekiyor.

Değişiklikten önceki uygulamada, devir KDV’nin vergi incelemesi ile doğrulanma şartı bulunmuyor, tür değişikliği sonucu oluşan yeni şirket, önceki şirketin devir KDV’sini hiçbir sınırlamaya tabi olmaksızın indirebiliyordu.

Bize göre, tür değişikliğinde devir KDV’nin indirimi söz konusu düzenleme kapsam dışında bırakılmalı, KDV indirimi inceleme şartına bağlanmamalı. Çünkü, tür değişikliğinde, tür değiştirme sonucunda tescil edilecek ticari işletme, önceki şirketin devamı sayılıyor.

Hemen belirtelim, tür değişikliği TTK’da “Bir şirket hukuki şeklini değiştirebilir. Yeni türe dönüştürülen şirket eskisinin devamıdır.” şeklinde özel olarak tanımlanmış (TTK. Mad. 180), yine TTK’da bir sermaye şirketinin başka türde sermaye şirketine........

© Ekonomim