menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Devir ve birleşmeler, Maliye’nin zombi şirket avına takıldı!

11 0
24.02.2025

Ülkemizde maalesef şu an çok sayıda gayri faal şirket bulunuyor. Yapılan düzenlemelere rağmen bu şirketler bir türlü tasfiye edilip kapatılmıyor. Bunun en büyük nedeni ise, bu şirketlerdeki yüksek tutarlı geçmiş yıl zararları ve fiktif devir KDV’ler! Geçmiş yıl zararı ve devir KDV’si bulunan şirketler ciddi rakamlara satılıyor. Bu şirketleri satın alan şirketler ise, bir süre sonra bunlarla birleşerek, geçmiş yıl zararlarını ve devir KDV’leri kullanıyorlar. Bu yöntem, öteden beri bir vergi planlama aracı olarak da kullanılıyor!

Mevcut yasalarımızda devir ve birleşmelerde geçmiş yıl zararlarının mahsubu ile ilgili özel bir düzenleme olmasına rağmen, devir KDV’lerin indirimi ile ilgili özel bir düzenleme bulunmuyordu.

Maliye, 7425 sayılı Torba Yasa ile, bu devir KDV usulsüzlüklerini önlemek amacıyla bizim de desteklediğimiz ve katkı verdiğimiz özel bir düzenleme yaptı. Bu düzenleme 2 Ağustos 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.

Devir KDV ile ilgili yapılan özel düzenleme nasıl?

7524 sayılı Kanunla KDV Kanununun 17/4-c maddesinin parantez içi hükmünde yer alan “mükerrer indirime yol açmayacak şekilde” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Vergi Usul Kanununda düzenlenen zamanaşımı süreleri ile bağlı olmaksızın yapılacak vergi incelemesi sonucuna göre” ibaresi eklendi.

Maliye yeni düzenlemenin usul ve esaslarını belirledi!

Maliye yeni düzenlemenin usul ve esaslarını 52 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile belirledi.

Yapılan düzenleme ne anlama geliyor?

7425 sayılı Kanunla yapılan bu düzenlemeye göre, Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan devir ve bölünme işlemleri sonunda faaliyetini bırakan, bölünen, infisah eden veya birleşen şirketlerin devir KDV’lerinin, faaliyete başlayan, devir ve bölünme sonrasında devredilen veya birleşilen şirketler tarafından indirim konusu yapılması, devir KDV’lerin yapılacak vergi incelemesi sonucunda doğrulanması şartına bağlandı. Yani, bu devir KDV’ler, yapılacak vergi incelemesiyle doğrulanmadığı sürece faaliyete başlayan, devir ve bölünme sonrasında devredilen veya birleşilen şirketler tarafından indirim konusu yapılamayacak! Yapılacak vergi........

© Ekonomim