menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kefalet vergisi ve cezası

18 8
10.03.2025

Holding ve grup şirket­lerinin birbirle­rine verdikleri kefaletlerle ilgi­li, bunun bir hiz­met olduğu ve emsale uygun bir bedel alınması gerektiği gerek­çeleriyle trans­fer fiyatlaması incelemeleri yapılmaya baş­landı.

Transfer fiyatlama­sı incelemeleri konusunda­ki 3 Şubat 2025, 8 ve 15 Ocak 2024 tarihlerinde DÜNYA Gazetesi’nde yayınlanan ya­zılarımı, ayrıca, “Türk Vergi Hukukunda İlişkili İşlem Ta­nımı” ve ”Uygulamada Trans­fer Fiyatlaması İncelemeleri” kitaplarımı gözden geçirme­nizi tavsiye ederim.

Bu konuda 2018 yılında da yaygın eleştiriler yapılmış, çı­kan aflar neticesinde, oluşan uyuşmazlıkların bir kısmı hiç yargıya gidilmeden, bir kıs­mı da yargılamanın değişik aşamalarında aftan yararla­nılarak kapatılmıştı. Bu konu bu yıl tekrar yaygın bir şekil­de incelenmeye başladı.

Geçmişte yapılan bir kısım incelemelerde kredi garanti fonunun aldığı bedelin (%2) emsal alındığı görülmüştü. O dönem incelemelerinde, TL kredi için öngörülen oranın döviz kredilerine de uygulan­ması gerektiği, fiilen kullanı­lan kredinin değil açılan kre­di limitinin ücret hesaplama­sında dikkate alınabileceği vb hususlarda yoğun tartışmalar yaşanmıştı.

Bu tür inceleme ve tarhi­yatların kayıt içindeki mükel­leflerin vergi ödeme, vergiye uyum çabalarını olumsuz et­kilediği, mevcut inceleme ka­pasitesinin yersiz alanlarda heba edilmesi, adeta kayıt içi ile mücadele anlamına geldiği düşüncesindeyim.

Konuya ilişkin bir ilk mah­keme kararı gerekçesi aşağı­daki gibidir: “Bağlı şirketle­rin düşük maliyetli krediye ulaşmasının kâr oranlarını artıracağı ve dolayısıyla dava­cıya ödenecek kâr payı ve te­mettü gelirlerini de artıraca­ğı açıktır. Bu durumda, davacı tarafından kefalet sözleşme­si nedeniyle herhangi bir üc­ret alınmamasında aleyhine bir durum oluşmamaktadır… kefilin ücret almasını zorun­lu kılan bir yasal düzenleme de bulunmadığından Holding........

© Dünya