Holding veya grup şirketlerde iştirak hisselerinin grup içi satışında istisna
Vergi alanında, Marquez’in ‘Yüz Yıllık Yalnızlık’ı gibi, ‘Yüz Yıllık Belirsizlik’ ismini verebileceğimiz bir eser yaratıyor gibiyiz. 1980’li yıllardan bugüne, geçici maddelerde düzenlenip, bir ara kalıcı madde yapılıp sonra tekrar geçici sonrasında da 2006 yılından beri yeni (5520 sayılı ) Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/1-e bendinde varlığı kalıcılaştırılan istisna ile ilgili belirsizliklerin halen devam ettirilmesi ve 2024 tarihli bir mukteza ile bu belirsizliklerin daha da artırılması üzerine bu yazıyı kaleme alma zorunluluğu hissettim.
Gazete yazısı olduğu için yer kaplamasın diye buraya almadım. KVK’nın 5. maddesinin 1/e bendini açıp birlikte okuyup tekrar buraya bakalım. Bir yandan da bu yazıyı okurken madde metni hep önümüzde açık kalsın. Her seferinde dönüp bakın. Düzenlemeden görüleceği üzere istisnanın uygulanabilmesi için;
-Bu iştirakin en az iki tam yıl bilanço aktifinde tutulmuş olması,
-‘Satış kazancının istisnadan yararlanan’ kısmının (kazancın yüzde 75’inin 27.11.2024 itibarıyla yüzde 50’sinin)pasifte özel bir fon hesabında beş yıl tutulması gerekmektedir.
-Satış bedeli iki yıl içinde tahsil edilmiş olmalıdır.
-Fonda tutulan tutar ancak sermayeye ilave edilebilir.
-Fonda tutulan kısım, başka bir hesaba nakledilir, işletmeden çekilir, dar mükelleflerde yurt dışına aktarılır, şirket beş yıllık sürede tasfiye edilirse daha önce istisna tutulan kısım vergilenir.
-Menkul kıymet ticareti ile uğraşan kurumlar istisnadan yararlanamaz. Madde metni oldukça belirgin ve basitken, konu tebliğ ve mukteza açıklamaları, incelemelerdeki eleştiriler ve yargı kararları ile içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Kanunda olmayan bir çok kavram ve kriter türetilmiş ve bu türetilen kavram ve kriterlerden hareketle sonuçlara varılmıştır.
Şimdi, Tebliğin “5.6.2.3.4.2., 5.6.2.4.1. , 5.6.2.4.4.” bölümlerini de hem okuyun........
© Dünya
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)