2024 kurumlar vergisi beyannamesinde yargıya taşınabilecek konular
Değerli okurlar, eğer beyanname verirken bazı konuları yargıya taşımayı düşünüyorsanız beyanname üzerinde beyannamenin ihtirazi kayıtla verildiğini belirtmeniz ve veya ayrı bir dilekçeyi beyan dönemi içerisinde (gereksiz tartışmaları önlemek için mümkünse beyanname ile aynı tarihte) vergi dairesine sunmanız gerekmektedir.
Beyanname üzerinde veya ayrıca vereceğiniz dilekçede itirazı kayıtla ilgili detaylı açıklamalarda bulunmanıza gerek yoktur.
İhtira kayıtla verilen beyan üzerine yapılan tahakkuk sonrası 30 gün içerisinde dava açılması gerekmektedir. Ancak dava açılması bir zorunluluk değildir. Diğer bir ifadeyle beyanname verirken ihtiraz kayıtta bulunabilirsiniz ancak sonrasında istemezseniz dava açmayabilirsiniz. İtiraz kayıt en azından konu üzerinde etraflıca düşünüp yargıya gidip gitmeme konusunda karar verebilmenize yardımcı olacak bir zaman kazandırır.
İtirazı kayıt koyup sonrasında dava açmazsanız bu kayıt size sonrasında herhangi bir hak yaratmaz. Dava açmadığınız konularda birileri olumlu sonuç alır ve siz sonrasında bundan faydalanmaya çalışırsanız bir sonuç elde edemezsiniz. Bu nedenle, ihtirazi kayıt sonrası 30 gün içerisinde dava açıp açmamak kararının verilmesi ve açma kararı verilmesi halinde davanın açılması, bu konudan fayda sağlayabilmek için önem arz etmektedir.
Bu ay verilecek 2024 kurumlar vergisi beyannamelerinde hangi konuların yargıya götürülebileceği listelemeye çalıştık.
Bu konuda yargı kararları mevcuttur. Yargı, Özel İletişim Vergilerinin sadece mükellefleri tarafından indirim konusu yapılamayacağı, tüketici konumundaki mükellefler tarafından,........
© Dünya
