menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

2024 kurumlar vergisi beyannamesinde yargıya taşınabilecek konular

15 1
07.04.2025

Değerli okurlar, eğer beyan­name verirken bazı konu­ları yargıya taşımayı düşünü­yorsanız beyanname üzerinde beyannamenin ihtirazi kayıtla verildiğini belirtmeniz ve veya ayrı bir dilekçeyi beyan dönemi içerisinde (gereksiz tartışmaları önlemek için mümkünse beyan­name ile aynı tarihte) vergi dai­resine sunmanız gerekmektedir.

Beyanname üzerinde veya ay­rıca vereceğiniz dilekçede itirazı kayıtla ilgili detaylı açıklamalar­da bulunmanıza gerek yoktur.

İhtira kayıtla verilen beyan üzerine yapılan tahakkuk son­rası 30 gün içerisinde dava açıl­ması gerekmektedir. Ancak dava açılması bir zorunluluk değildir. Diğer bir ifadeyle beyanname verirken ihtiraz kayıtta buluna­bilirsiniz ancak sonrasında iste­mezseniz dava açmayabilirsiniz. İtiraz kayıt en azından konu üze­rinde etraflıca düşünüp yargıya gidip gitmeme konusunda karar verebilmenize yardımcı olacak bir zaman kazandırır.

İtirazı kayıt koyup sonrasın­da dava açmazsanız bu kayıt size sonrasında herhangi bir hak ya­ratmaz. Dava açmadığınız konu­larda birileri olumlu sonuç alır ve siz sonrasında bundan faydalanmaya çalışırsanız bir sonuç elde edemezsiniz. Bu nedenle, ihtirazi kayıt sonra­sı 30 gün içerisinde dava açıp açmamak kararının verilme­si ve açma kararı verilmesi halinde davanın açılması, bu konudan fayda sağlayabilmek için önem arz etmektedir.

Bu ay verilecek 2024 ku­rumlar vergisi beyannamelerin­de hangi konuların yargıya götü­rülebileceği listelemeye çalıştık.

Bu konuda yargı kararları mevcuttur. Yargı, Özel İletişim Vergilerinin sadece mükellefleri tarafından indirim konusu yapı­lamayacağı, tüketici konumun­daki mükellefler tarafından,........

© Dünya