menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kampüslerin geleceği: Üniversiteler neyi öğretmeli?

18 16
05.06.2025

Bundan 30 yıl önce ODTÜ’de “İktisadi Düşünce Tarihi” dersin­de bende büyük emek­leri olan Eyüp Özveren Hocamla uzun uzun tar­tışmıştık: Neden üniver­siteye gideriz? Bugün bu soru hâlâ güncelliğini koruyor ama cevabı 30 sene önceye göre sanı­rım daha farklı: 21. Yüzyılda kam­püslerin rolü ne olacak?

COVID dönemi bize kampü­se gitmeden dünyanın dört bir yanında açılan derslere kaydol­manın mümkün olabildiğini gös­terdi. Bugün dünyanın en önde gelen üniversitelerinin öğrenci­lerine sunduğu ders materyalle­rine bizler de rahatlıkla erişebi­liyoruz. Bilgiye erişimin bu kadar kolay olduğu bir dönemde kam­püslere de yeni işlevler kazandır­mak gerekiyor.

Bugün Türkiye’nin dört bir ya­nında neredeyse her şehirde bir üniversite var. Bu kurumlar dört yıl boyunca işsizliği erteleyen ve kent ekonomisine katkı yapan kasabalara dönüşmüş durumda. Üniversite mezunu işsizlerle il­gili güncel bir örnek vereyim: İz­mir Büyükşehir Belediyesi’nde devam eden grev sırasında yüz­lerce üniversite mezunu işsiz, yıllarca aldıkları üniversite eği­timini bir kenara bırakarak, sen­dikalı işçilerin sadece fizik gücü gerektiren işine talip olmuş du­rumda. İşte size 21. Yüzyıl Türki­ye’sinin grev kırıcı profili…

Eğer hemen bir “beceri poli­tikası” geliştirmezsek durumun daha da kötüye gideceği aşikar. Ne yapabiliriz? Üniversite kam­püslerini toplumun her kesimi­ne hitap eden beceri merkezleri­ne dönüştürmek iyi bir başlangıç noktası olabilir. Bu merkezler, kı­sa dönemli eğitimlerle sanayinin ihtiyaç duyduğu teknik ve insani becerileri kazandırmalı. Kısa bir süre önce yeni dönemde ihtiyaç duyulması muhtemel mavi yaka­lı meslekleri yine bu köşede yaz­mıştım. İşte üniversite kampüs­leri bu yeni meslek kolları da da­hil olmak üzere yeni bir meslek seferberliğinin parçası olabilir.*

Burada kritik bir noktayı da at­lamamak gerek: Yeni sanayi dev­riminin en kıymetli yetkinliği, teknolojiye rağmen taklit edile­meyen “insani beceriler” olacak. Belirsizlik altında karar verebil­me, empati kurma, liderlik, fır­sat görme ve risk yönetimi...........

© Dünya