Kampüslerin geleceği: Üniversiteler neyi öğretmeli?
Bundan 30 yıl önce ODTÜ’de “İktisadi Düşünce Tarihi” dersinde bende büyük emekleri olan Eyüp Özveren Hocamla uzun uzun tartışmıştık: Neden üniversiteye gideriz? Bugün bu soru hâlâ güncelliğini koruyor ama cevabı 30 sene önceye göre sanırım daha farklı: 21. Yüzyılda kampüslerin rolü ne olacak?
COVID dönemi bize kampüse gitmeden dünyanın dört bir yanında açılan derslere kaydolmanın mümkün olabildiğini gösterdi. Bugün dünyanın en önde gelen üniversitelerinin öğrencilerine sunduğu ders materyallerine bizler de rahatlıkla erişebiliyoruz. Bilgiye erişimin bu kadar kolay olduğu bir dönemde kampüslere de yeni işlevler kazandırmak gerekiyor.
Bugün Türkiye’nin dört bir yanında neredeyse her şehirde bir üniversite var. Bu kurumlar dört yıl boyunca işsizliği erteleyen ve kent ekonomisine katkı yapan kasabalara dönüşmüş durumda. Üniversite mezunu işsizlerle ilgili güncel bir örnek vereyim: İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde devam eden grev sırasında yüzlerce üniversite mezunu işsiz, yıllarca aldıkları üniversite eğitimini bir kenara bırakarak, sendikalı işçilerin sadece fizik gücü gerektiren işine talip olmuş durumda. İşte size 21. Yüzyıl Türkiye’sinin grev kırıcı profili…
Eğer hemen bir “beceri politikası” geliştirmezsek durumun daha da kötüye gideceği aşikar. Ne yapabiliriz? Üniversite kampüslerini toplumun her kesimine hitap eden beceri merkezlerine dönüştürmek iyi bir başlangıç noktası olabilir. Bu merkezler, kısa dönemli eğitimlerle sanayinin ihtiyaç duyduğu teknik ve insani becerileri kazandırmalı. Kısa bir süre önce yeni dönemde ihtiyaç duyulması muhtemel mavi yakalı meslekleri yine bu köşede yazmıştım. İşte üniversite kampüsleri bu yeni meslek kolları da dahil olmak üzere yeni bir meslek seferberliğinin parçası olabilir.*
Burada kritik bir noktayı da atlamamak gerek: Yeni sanayi devriminin en kıymetli yetkinliği, teknolojiye rağmen taklit edilemeyen “insani beceriler” olacak. Belirsizlik altında karar verebilme, empati kurma, liderlik, fırsat görme ve risk yönetimi...........
© Dünya
