menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İş dünyasında eylemsizlik, atalet yasası ve etkileri

28 18
27.05.2025

Fizikteki “Eylemsizlik ya da Atalet Yasası” (Newton’un 1. Yasası) der ki: Bir cisim üzerine kuvvet uygulanmadık­ça durumunu değiştirmez. Mesela met­ro aniden durduğunda herkes öne savru­lur.

Çünkü bedenimiz trenle birlikte hız­lanmış ve aynı hızda gitmeye alışmıştır. Tren durduğunda bedenimiz aynı hızda ilerlemek ister, ancak durmak zorunda kalınca savruluruz. Bu savrulma, değişi­me gösterilen fiziksel dirençtir—yani ey­lemsizliktir.

Şirketler uzun süre aynı iş modelleri, sü­reçler ve hızla yol aldığında bu düzene alışır­lar. Ancak dış koşullar—teknoloji, kriz, reka­bet—aniden değiştiğinde, hazırlıksız yakala­nan kurumlar da aynen metro yolcuları gibi savrulur. Bu savrulmanın nedeni geçmişe alışkanlıkla bağlı kalmak; çözümü ise deği­şime önceden hazırlanmak, yani içsel eylem­sizliği, ataleti yenmektir.

İşte bu yasa, bugünün iş dünyasını net biçimde anlatıyor. Yöneticiler, çalışanlar ve şirketler alışkanlıklarına hızla bağlanır. Alıştıkları iş yapma biçimini korurlar çünkü onu bilirler ve güvenirler. Fakat yapay zekâ gibi yeni teknolojiler şirketlere dışarıdan bir kuvvet gibi çarptığında, şirketler bu ani du­ruş ya da yön değiştirme karşısında afallar veya savrulurlar ya da sinip, oldukları yere çakılı........

© Dünya