Zorunlu iş sağlığı ve güvenliği sistemine kolaylık getirilmeli
İlk defa 2012 yılında yürürlüğe konulan ‘iş sağlığı ve güvenliği’ sistemi bugüne kadar çeşitli değişiklikler ve ertelemelere uğradı. Daha önce, 50 ve üstü çalışanı olan iş yerleri için zorunlu iken, 1/1/2025 tarihinden itibaren 50’den az, bir çalışanı bile olsa tüm iş yerlerini kapsayacak şekilde zorunlu hale gelmiş bulunuyor. Ancak, uygulamadaki sorunlar dikkate alınarak, uygulanabilir kolaylıklar sağlanmalıdır.
Bilindiği gibi 6331 sayılı Kanuna göre; tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile 50’den fazla işçi çalıştıran az tehlikeli sınıfta yer alan iş yeri için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluğu başlamıştı. 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde ise; iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu, 28 Aralık 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7491 Sayılı Kanun gereğince 31/12/2024 tarihine ertelenmişti. Böylelikle 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerine ilişkin iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu 1/1/2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş bulunuyor.
Buna göre;
Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri çalışan sayısına bakılmaksızın İSG hizmeti (İş yeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı hizmeti) almak zorundadır.
Az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri, çalışan sayısı 50 kişiyi geçer ise İSG hizmeti almak zorundadır.
Az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50’den az çalışanı olan iş yerleri için de 1/1/2025 tarihinden itibaren İSG hizmeti alma zorunluluğu başlamıştır.
Bu kapsamda 50’den az çalışanı bulunan; hukuk bürosu, SMMM ve YMM bürosu, terzi, dükkânı, manav, market vb. işyerlerinin........
© Dünya
