Yolcu beraberi para taşıma miktarı artırıldı
Birçok yolcu, seyahatleri sırasında yanlarında taşıdıkları eşya veya para sınırını aşmaları nedeniyle ciddi ceza veya mağduriyetle karşılaşabiliyor. Bu yazımızda yurtdışına seyahat etmek isteyenlerin yanlarında ne kadar para taşıyabileceğini ele alacağız. Ayrıca bankalardan fiziki olarak alınmayan altınlar da artık vergiye tabi.
Yurt dışına seyahat ederken en merak edilen konuların başında ‘yanında ne kadar para götürebilirim’ geliyor. Birçok vatandaş eşya ve para sınırını bilmedikleri için cezalarla karşılaşabiliyor. Yolcu beraberi para taşıma miktarı olan 25.000 lira, 9595 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla, 15/3/2025 tarihinden itibaren 185.000 liraya çıkarıldı. Kişi başı 10.000 euro sınırı ise devam etmektedir.
15/3/2025 tarihli ve 32842 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 995 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla; “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” yürürlüğe girmiştir. 1567 Sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkındaki Kanunun 1. maddesi gereğince; “25.000 lira olan tutarın 185.000 lira olarak değiştirilmesine” karar verilmiştir.
Ayrıca, 15/3/2025 tarihinden itibaren fiziki teslimat olmaksızın yapılan kıymetli maden alım satım işlemlerinin “kambiyo işlemi” olarak sayılması hükme bağlanmıştır. Buna göre, bankalardan fiziki olarak alınmayan altınlara alım-satımda yüzde 0.2 (binde 2) oranında kambiyo vergisi getirildi.
Yabancı bir ülkeden; kara, demiryolu, deniz veya hava yollarından biriyle Türkiye Gümrük Bölgesine gelen yabancı bir ülkede oturan Türkler ile yabancılar veya herhangi bir amaçla gittikleri yabancı ülkeden kesin veya geçici olarak dönen, Türkiye’de oturan Türkler ve yabancılar ile Türkiye’den aynı amaçlarla ve aynı yollarla yabancı bir ülkeye giden benzeri Türk ve yabancılar yolcu sayılırlar.
Vapur ve gemi süvarisi, tayfa ve hizmetlileri, şeftren, kondüktör, biletçi, kontrolör, makinist, ateşçi, gardfren, restoran şefi, şef brigat, garson gibi demiryolu ve yataklı ve yemekli vagon hizmetlileri, otomobil, otobüs, kamyon, uçak, diğer kara, deniz ve hava nakil araçlarının sevk ve idaresinde yolcu ve eşyaya ait hizmetlerde yolculuk süresince görevli şahıslar ise yolcu sayılmazlar.
Yurt dışına para çıkarmak isteyen kişi, şu yöntemleri izleyebilir:
1- Yurt dışı yolculuğu esnasında parasını yanında götürerek,
2- Banka aracılığıyla yurt dışındaki bir alıcıya para göndererek,
3- Herhangi bir uluslararası para transferi yöntemlerini tercih ederek.
Yurt dışına çıkarken yolcu beraberi nakit para olarak aşağıdaki değerler taşınabilir: Türk Parası, yabancı paralar ve bunlarla ödemeyi sağlayan bono, poliçe ve çekler ile seyahat çekleri, posta çekleri, yurt içinde veya yurt dışında yerleşik kuruluşlarca verilen ödeme emri vb. belgeler nakit olarak kabul edilmektedir.
AB ülkeleri ve Türkiye güzergâhındaki ülkelerde 9.999 euro üzeri ya da buna eşdeğer dövizi beyan etmeden taşımak yasaktır. Unutmayalım ki çek ve senet gibi ödeme araçları da nakit olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde, Türk parasında 185.000 lira, dövizde ise 10.000 euro ve eşdeğeri efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur.
Bu miktarlar altındaki nakitlerin beyan edilmesi zorunlu değildir. Öncelikle, yurt dışına para çıkarma, paranın fiziksel olarak yurt dışına götürülmesi anlamına gelir. Yani, yurt dışı yolculuğunuza çıkarken yanınızda taşıdığınız para bu limit kapsamında değerlendirilir.
Hem 185.000 lira hem de 10.000 euro miktarındaki parayı aynı anda yurt dışına........
© Dünya
