menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yıllık beyannameye dahil edilen gelirlerden yapılacak indirimler

14 9
07.03.2025

3 gün süren yazımızın ilk bölümünde “2024 yılında kira geliri elde edenler”, ikinci bölümünde “2024 yılında ücret ve faiz geliri elde edenler” ne yapmalıyı yazmıştık. Bugün ise, “yıllık beyannameye dahil edilen gelirlerden yapılacak indirimler ile verginin tarifesini” yazıyoruz.

2024 yılına ilişkin gelir vergisi beyan dönemi başladı. Ger­çek kişilerin, 2024 takvim yı­lında ücret ve faiz geliri olmak üze­re 7 (yedi) gelir unsurunu 2025 yı­lı Mart ayının sonuna kadar beyan etmeleri, çıkacak verginin ise Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 (iki) eşit taksit halinde ödemeleri gerekiyor. İlgili gelirler beyan edi­lirken, verginin hatalı, eksik ya da fazla ödenmemesi için yapılma­sı gerekenler ile indirim ve istisna hakları konusuna dikkat çekeceğiz.

Yıllık beyanname ile bildirile­cek gelirlere ilişkin indirimler Ge­lir Vergisi Kanunu ile diğer kanun­larda belirtilmiştir. Gelir vergisi matrahının tespitinde gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek ge­lirlerden aşağıda belirtilen indi­rimlerin yapılabilmesi için yıllık beyanname ile bildirilecek bir ge­lirin bulunması ve yapılacak indi­rimlerin ilgili mevzuatta belirtilen şartları taşıması gerekmektedir.

İndirim konusu yapılacak tuta­rın hesaplamasında beyan edilen gelir olarak, yıllık gelir vergisi be­yannamesinde yer alan indirimler ve geçmiş yıl zararları düşülmeden önceki tutar esas alınacaktır. Buna göre, indirim konusu yapılabilecek bazı hususlar şunlardır:

1-Hayat/şahıs sigorta

primleri,

2-Eğitim ve sağlık

harcamaları,

3-Beyan edilecek gelirden sınırlı olarak indirilebilecek bağış ve yardımlar ile tamamı indirilebile­cek bağış ve yardımlar,

4-Sponsorluk

harcamaları,

5-Cumhurbaşkanınca başlatılan yardım kampanyalarına mak­buz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışlar,

6-İktisadi işletmeleri hariç, Tür­kiye Kızılay Derneğine ve Tür­kiye Yeşilay Cemiyetine makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yar­dımlar,

7-Bireysel katılım yatırımcısı in­dirimi,

8-Diğer kanunlara göre tamamı indirilecek bağış ve yardımlar.

Yıllık gelir vergisi beyanname­sinde, hayat/şahıs sigortaları için ödenen primlerin beyan edilen ge­lirin ’ine kadar olan kısmı mat­rahın tespitinde indirim konusu yapılabilecektir. Yıllık beyanna­mede matrahın tespitinde dikkate alınacak sigorta primleri;

-Mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait birikim pri­minin alındığı hayat sigortalarına ödenen primlerin P’si ile

-Ölüm, kaza, hastalık, sağlık, engellilik, analık, doğum ve tah­sil gibi şahıs sigorta primlerinin 0’ünden, oluşmaktadır.

İndirim konusu yapılacak prim­lerin toplamı, beyan edilen gelirin ’ini ve asgari ücretin yıllık tu­tarını aşamayacaktır (2024 yılı ge­lirlerine ilişkin olarak kullanılacak olan asgari ücretin yıllık brüt tuta­rı 240.030 TL’dir.). Bireysel emek­lilik sistemine ödenen katkı pay­larının indirim konusu yapılması mümkün değildir.

Aşağıda belirtilen şekilde yapı­lan eğitim ve sağlık harcamaları, beyan edilen gelirin ’unu aş­maması şartıyla yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden indiri­lebilecektir.

-Eğitim ve sağlık harcamaları Türkiye’de yapılmalıdır.

-Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olan gerçek veya tüzel ki­şilerden alınacak belgelerle tevsik edilmelidir.

-Söz konusu harcamalar mü­kellefin kendisi, eşi ve küçük ço­cuklarına ilişkin olmalıdır. “Küçük çocuk” tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dahil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldur­mamış çocukları ifade etmektedir.

Gelir vergisi mükellefleri; ge­nel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler, köy­ler ile kamu yararına çalışan der­nekler ve Cumhurbaşkanınca ver­gi muafiyeti tanınan vakıflara yıl­lık toplamı beyan edilecek gelirin %5’ini (kalkınmada öncelikli yö­reler kapsamındaki illerde zikre­dilen kurum/kuruluş, dernek veya vakıflara yapılan bağış ve yardım­ların yıllık toplamı beyan edilecek gelirin ’unu) aşmamak üzere, makbuz karşılığında yaptıkları ba­ğış ve yardımları yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerinden indi­rim konusu yapabilirler.

Gelir Vergisi Kanununun 89'un­cu maddesine göre, yıllık beyanna­mede indirilecek sponsorluk har­camalarının;

-Amatör spor dalları için 0’ü,

-Profesyonel spor dalları için P’si, yıllık beyanname ile bildi­rilecek gelirlerden indirim konusu yapılabilecektir.

Diğer kanunlara göre, yıllık be­yannamede tamamı indirilecek ba­zı bağış ve yardımlar şöyledir:

-222 sayılı İlköğretim ve Eği­tim Kanununa göre yapılan bağış­lar,

-278 sayılı Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Kurul­ması Hakkında Kanuna göre yapı­lan bağışlar,

-2547 sayılı Yükseköğretim Ka­nununa göre yapılan bağışlar,

-2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununa göre yapılan........

© Dünya