Verginin vergisi olur-mu?
Vergi sistemimize yönelik eleştiriler ve direnç son yıllarda ciddi bir şekilde artmış durumda. Sistemin bir tarafında devlet diğer tarafında ise gerçek ve tüzel kişiler bulunuyor. Devlet memnun değil ki vergi üstüne vergi getiriyor. Vergi verenler memnun değil ki vergi üstüne vergi ödüyor.
Devletlerin en önemli gelir kaynağı vergidir. Vergi sistemi, tüm devletler tarafından günümüze kadar çeşitli ad ve sistemlerle uygulanarak bugüne gelmiş. Günümüzde, kimi ülkelerde en önemli vatandaşlık görevi iken, kimi ülkelerde ise son vatandaşlık görevi olarak direnç gösterilmekte. Ülkemizde ise vergi, hep son vatandaşlık görevi olarak görüldü ve direnç gösterildi, kaçınıldı, kaçırıldı. Bunun bir nedeni ise uygulamanın çok adil olmadığıdır.
Bırakınız vergi verenlerin tepkisini, devlet ya da iktidara gelen hükümetler tarafından yıllardır söylenen; “vergide reform yapılacak, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınacak, kayıt dışılıkla mücadele edilecek, adil bir vergi sistemi hayata geçirilecek” söylemleri bile verginin adil uygulanmadığını ortaya koymaktadır. Ancak, günümüzde gelinen noktada bu söylemlerin çözümsüz kaldığı ve sorunun devam ettiği bir gerçek.
Devlet tarafı soruna kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulamayınca, dolaylı vergi dediğimiz harcama (tüketim) üzerinden alınan vergilere........
© Dünya
visit website