Şirketlerin üç önemli vergi problemi
Vergi mükelleflerinin çok sayıda problemi söz konusu. Bunların başında; şirketlerin kâr payı dağıtım stopajının yüksekliği, kamudan olan alacaklarını tahsil edemedikleri halde vergisini ödedikleri, enflasyon düzeltmesi uygulamasında yaşanan karmaşa gibi sorunlar mali tabloların bozulmasına ve finansal sıkıntılara yol açıyor.
Türkiye’de şirketlerin ödediği kazanç vergisi (kurumlar vergisi) birçok ülkeye göre daha düşük (%) olarak uygulanmasına rağmen, gerçek kişilerde olduğu gibi kurumlar üzerinden alınan başka birçok dolaylı verginin yaratığı vergi yükü şirketler için yıllardır tartışılmakta. Özellikle, son yıllarda ülkede yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle reel sektörde çok sayıda firmanın kapanmasına, konkordatoya başvurmasına veya iflas etmelerine yol açtı.
Başta şirketler olmak üzere reel sektörün gündeminden düşmeyen ve yıllardır tartışılan iki önemli soruna, uygulamada enflasyon düzeltmesinde yaşanan sorunlar da eklenmiş oldu.
1- Şirketlerin kâr payı dağıtım stopajının yüksekliği,
2-Şirketlerin kamudan olan alacaklarını tahsil edemedikleri halde vergisini ödedikleri,
3-Enflasyon düzeltmesi uygulamasında yaşanan sorunlar.
Uzun zamandır yüzde 10 olarak uygulanan kâr payı ödemeleri stopajı, 22/12/2024 tarihli 9286 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki kararı ile yapılan düzenleme ile yüzde 15’e çıkarılmıştır.
Tam mükellef kurumlar tarafından, tam mükellef gerçek kişilere, dar mükellef gerçek kişilere, dar mükellef kurumlara, gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmayanlara ve gelir vergisinden muaf olanlara dağıtılan kar payları gelir/kurumlar vergisi tevkifatına tabi tutulmaktadır.
Gerçek kişilerce elde edilen kar paylarının yarısı gelir vergisinden müstesna olup kalan tutarın ilgili yıla ilişkin gelir vergisi tarifesinin ikinci dilimini (2024 yılı için 230.000 lira, 2025 yılı için 280 bin lira) aşması halinde yıllık gelir vergisi beyanı ile beyan edilmesi gerekmektedir. Gelir vergisi beyannamesinde hesaplanan vergiden tevkif suretiyle ödenen verginin........
© Dünya
