menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kurumsallaşma, liderlik ve yapay zekâ

11 24
yesterday

Birçok şirketin kurumsallaşmaması veya yanlış kurumsallaşması sonucu yönetilemez duruma gelmesi son zaman­larda sıkça karşılaştığımız bir durumdur. Özellikle aile şirketlerinde karşılaşılan bu durumdaki şirketlerin, yapay zekâdaki ge­lişmeler karşısında daha da zorlanacakları bir gerçek.

Kurumsallaşma; bir kurumun ait olduğu kişilerin ya da yönetici ve çalışanların varlı­ğından özgürleşerek kendi kurum sistemi­nin oluşturulduğu ve bunun için gereken­lerin gerçekleştirildiği süreçtir. Kurumsal­laşmanın temel amacı, kurumu kişilerden bağımsızlaştırarak iş ve işleyişin süreklili­ğini sağlamaktır. Bu durum; kurumun iş ye­ri sahibi, yönetici ve personelden tam anla­mıyla bağımsız olduğu anlamına gelmeme­lidir. Aksine onların kurum içi davranış ve organizasyonlarının belirlenmesidir.

Bir başka deyişle kurumsallaşma, kuru­mun tüm hiyerarşilerini profesyonel iş iliş­kisiyle kuruma uyumlu olmaya zorlayan bir sistemin oluşturulmasıdır. Zira bir iş ye­rinin sosyolojik, psikolojik, fiziksel birçok unsura bağlı olarak değişkenlik gösteren in­sana bağlı oluşu o iş yerinin tutarlılığını ve sürekliliğini de olumsuz yönde etkiler. Bu bakımdan söylemek gerekir ki kurumsal­laşma, bir iş yerinin sürekliliğini ve işin tu­tarlı gidişatını sağlamak için ihtiyaç duyu­lan bir sistemdir. Yani kurum kişiye göre değil, kişi kuruma göre iş yapma........

© Dünya


Get it on Google Play