menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kayıp Alfabe, Sanat ve İstanbul

17 0
22.01.2025

Bu hafta yine sizi mevzuattan koparıp İstan­bul’da miras tarihi Feshane’ye götürmek istiyorum. Sanatçı Ahmet Güneştekin’in uzun yıllar emek verdiği ve tarih kokan “Kayıp Alfa­be” adlı sergisi 17 Ocak’ta Artİstanbul Fesha­ne’de ziyarete açıldı. 20 Temmuz 2025 tarihine kadar ücretsiz gezilebilecek.

Sanat Tarihi; sanat objelerinin tarihsel ge­lişimleri ve üslup bağlamlarında incelenmesi­dir, tür, tasarım, biçim ve stil olarak başlıklara ayrılmasıdır. Resim çalışmaları, heykel, mima­ri, seramik, mobilya ve diğer dekoratif objeler sanat tarihinin materyalleri olarak adlandırılır. Sanatın tarihi ise; insanlar tarafından yapılmış herhangi bir sayıda olabilen manevi, anlatısal, felsefi, sembolik, kavramsal, belgesel, dekora­tif, işlevsel vs. amaçlar için yapılan ve görsel es­tetiğin ön planda olduğu nesnelere odaklanır.

Sergi; sanatçının toplumsal süreklilikleri ve kırılmaları izleyerek geçmiş olaylara dair kav­rayışını güncel meselelerle ilişkilendirdiği ça­lışmalarına odaklanır.

“Kayıp Alfabe” sergisinin ortak noktası ise; coğrafyası karışmış, coğrafyası­nı değiştirmeye mecbur edilmiş insanların bel­leklerini yoğunlaşarak üstlerinde taşıyan nesne­lerden oluşan enstalasyonlar; izleyiciyi kişisel ve toplumsal geçmişin acı verici yüzleşmeleriyle buluşturan hafıza çalışmaları ve tarihsel anlatı­nın referans alanını genişleten mikro-ritmik ya­pılarla kurgulanmış video ve ses çalışmaları da yer alıyor. Sanatçı Ahmet Güneştekin’in son dö­nem büyük ölçekli sergi prodüksiyonları arasında öne çıkan “Kayıp Alfabe”, insanlığın ortak hafıza­sına açılan bir sanat yolculuğu olarak........

© Dünya