Bilançoyu doğru okumak
Bilindiği gibi, 2024 yılı yüksek enflasyonun etkisinde kaldı. Buna mukabil, bazı şirketlerin enflasyon düzeltmesi (enflasyon muhasebesi) uygulamasına hazırlıksız yakalanmaları sonucu yaşanan karmaşa, birçok işletmenin bilançolarında bozulmalara yol açtı.
Düzeltme sonucu, bazı şirketlerde yüksek kâr sonucu fazla vergi ödenirken, bazı şirketlerde ise ciddi zarar sonucu hiç vergi ödenmedi. Dolayısıyla bu olağanüstü durum bazı işletmelerin bilançolarına olumlu etki yaparken, bazı işletmelerde ise olumsuz etki yaptı.
Bilanço; bir şirketin veya kurumun mali durumunu yansıtan önemli bir mali tablodur. Varlıklar ve kaynaklar olarak her takvim yılı sonu itibariyle çıkarılır ve bir sonraki yıl en geç Nisan ayında kesinleştirilir. En önemlisi de bu mali tabloyla işletmenin dönem başındaki öz varlığı ve dönem sonundaki öz varlığı belirlenmekte. Bilanço, sadece işletmenin kamusal yükümlülükleri için düzenlenen bir tablo olmayıp, aynı zamanda önemli mali ve finansal analizlerin de tek bilgi kaynağıdır. Bu anlamda yönetim, elindeki kaynaklarını en iyi şekilde kullanmak sorumluluğunu taşır. Bu sorumluluğun bir gereği olarak, işletmede uzmanlaşmanın sağlanması, risklerin dağıtılması ve iyi yönetim ilkelerinin kurulması temel amaç olmalıdır.
a) Bilançodaki varlıkların, bilanço tarihindeki gerçeğe uygun değerleriyle gösterilebilmesi için, varlıklardaki değer düşüklüklerini göstererek karşılıkların ayrılması zorunludur. Dönen varlıklar grubu içinde yer alan menkul kıymetler, alacaklar, stoklar ve diğer varlıklar içindeki ilgili kalemler için yapılacak değerleme sonucu gerekli durumlarda uygun karşılıklar ayrılmalıdır.
b) Bilançoda, duran varlıklar grubunda yer alan maddi duran varlıklar ile maddi olmayan duran varlıkların maliyetini çeşitli dönem maliyetlerine yüklemek amacıyla, her dönem ayrılan amortismanların birikmiş tutarları ayrıca bilançoda gösterilmelidir. Duran varlıklar grubu içinde yer alan özel tükenmeye tabi varlıkların........
© Dünya
