Türkiye’de yaşlılığın durumu: Aktif Yaşlanma Endeksi
25 Nisan Cuma günü TÜİK Türkiye’de yaşlılığın durumunu çeşitli açılardan ele alan “Aktif Yaşlanma Endeksi” (AYE) adı altında kapsamlı istatistikler yayınladı. Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) tarafından geliştirilen bu endeks Türkiye’de ilk kez yayınlanıyor.
Yaşlanan nüfus sorunu Türkiye’de ancak son yıllarda gündem oldu. Nedeni son 10 yılda doğurganlık hızındaki sert azalmanın yaşlı nüfusun toplum payı içindeki artışını hızlandırması. 65 ve daha yukarı yaştaki nüfus 2024’te 9 milyonu geçmesiyle toplam içinde payı yüzde 10,6’ya yükselmiş bulunuyor. TÜİK projeksiyonlarına göre yaşlı nüfus oranının 2030 yılında yüzde 13,5, 2040 yılında yüzde 17,9’a yükselecek.
Bugüne dek bu sorun yaşlı nüfusun geçim ve bakım maliyeti açısından ele alındı. Oysa TÜİK’in belirttiği gibi “yaşlı nüfusun yaşlılık sürecini ne kadar etkin geçirdiğinin tespit edilebilmesi” de önemli. Dört bileşenden oluşan AYE bunu hedefliyor. Bu bileşenler yaşlı bireylerin istihdama katılabilme, topluma katılabilme, bağımsız, sağlıklı ve güvenli yaşayabilme ile aktif yaşlanma için kapasite ve elverişli ortama sahip olabilme seviyelerinin ölçümlerinden oluşuyor.
Bu ölçütlere dair özet bilgi AÇIKLAMA kutusunda veriliyor. Dört bileşeni bir araya getiren sentetik AYE endeksi ve bu bileşenlere özgü endeksler 0 ile 100 arasında bir değer alıyor. Değerler ne kadar yüksekse yaşlıların da o kadar etkin bir yaşlılık hayatı geçirdiklerini gösteriyor. TÜİK bu endeksleri 2023 ve 2024 için hesaplamış. AYE 2023’te 28,7 2024’te........
© Dünya
