Türkiye ekonomisinin sürdürülebilirliğinin anahtarı: Strateji, plan ve verimlilik
Türkiye ekonomisi ile ilgili olarak 2024-2028 Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi açıklandı. Bu strateji belgesine göre Türkiye; a) İklim Dostu yatırımlar, b) Dijital yatırımlar c), Küresel tedarik zinciri odaklı yatırımlar, d) Bilgi yoğun yatırımlar, e) Nitelikli istihdam sağlayan yatırımlar, f ) Katma değerli hizmet yatırımları, g) Nitelikli finansal yatırımlar, h) Bölgesel kalkınmayı destekleyen yatırımlar olmak üzere sınıflandırıldı. Bu bakış açısı uzun zamandır istenen ve sürdürülebilirlik sağlayacak bir anlayışın ipuçlarını vermektedir.
Bu Stratejilere ulaşmak için uygulanacak politikalar ise a) Yatırım ortamı rekabetçiliği, b) Yeşil dönüşüm, c) Dijital dönüşüm, d) Küresel tedarik zinciri, e) Nitelikli insan kaynağı, f ) İletişim ve tanıtma olarak belirlendi. Tüm bu kapsayıcı kavramlar hayata geçirilmesi Türkiye’nin temel sorunu olan verimlilik artışını, katma değerli ürün ve yüksek teknolojili ihracat imkanı için fırsatlar yaratacaktır.
Verimlilik, ekonominin sürdürülebilir büyüme ve kalkınma sürecinde kilit rol oynayan bir faktördür. Üretim sürecinde girdilerin ne kadar etkili ve verimli kullanıldığını ifade eden verimlilik, bir ülkenin ekonomik performansını ve rekabet gücünü doğrudan etkiler. Bu bağlamda Türkiye ekonomisinin verimlilik düzeyini ve bu alandaki potansiyelini incelemek, geleceğe yönelik stratejik planlamalar için büyük önem taşır.
Verimlilik artışı, ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği için kritik bir unsurdur. Bu bağlamda, emek verimliliği ve sermaye verimliliği gibi ölçütler önem kazanır. Türkiye, genç ve dinamik nüfus yapısıyla önemli bir potansiyele sahip olmasına........
© Dünya
visit website