Türkiye ekonomisinin açmazı enflasyon büyüme ilişkisi
Dün ve bugün açıklanan büyüme ve enflasyon rakamlarını inceleyecek olursak Türkiye ekonomisinin bir soğuma süreci içerisine girdiğini çok net görebilmekteyiz.
Uygulanan ekonomik politikanın öncelikli hedefi olan dezenflasyon süreci, açıklanan enflasyon rakamı ile birlikte hedefe doğru yürüdüğünü göstermektedir. Ancak büyümedeki soğumanın bundan sonraki çeyreklerde daha da yoğun hissedilecek olması dezenflasyon politikasının maliyetini arttıracaktır. Bu konuda olası fırsat global piyasalarda faiz düşüş trendinin getireceği gelişmekte olan ekonomilere yönelik sermaye girişlerinin artması ve bunun Türkiye ekonomisine de yansıması olacaktır.
Ancak bu sürecin doğru yönetilmesi Türkiye ekonomisinin sadece para politikası araçları ile değil maliye politikası araçlarını başrole taşımasıyla daha etkin olacaktır. Ayrıca unutulmamalıdır ki ekonomi dışı alanlarda da Türkiye’nin reformist bir yaklaşım içerisinde, iç ve dış piyasalara güven telkin edecek uygulamaları hayata geçirmesi önem taşımaktadır.
Açıklanan büyüme rakamlarına baktığımız zaman gayri safi yurtiçi hasılanın 2024 2. çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %2.4 arttığını görmekteyiz. 2024 1. çeyreğe göre ise büyümenin %0,1 oranında arttığı görülmektedir. Bu büyüme rakamları önümüzdeki dönemle ilgili de özellikle 3. çeyrek itibarıyla büyümede eksi değerleri görme ihtimalini arttırmaktadır. Bir önceki çeyreğe göre %0,1’lik değerin oluşmasında özellikle ihracatın %3,09 azalması ve yatırımların da %4,1 azalmasının etkilediği anlaşılmaktadır
Dün açıklanan enflasyon rakamları ise 2024 Ağustos aylık enflasyonu %2,47 olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamla birlikte yıllık enflasyon da Q,97 seviyesine düşmüştür. Burada baz etkisinin beklendiği gibi çalıştığı görülmektedir. Ağırlığı en yüksek olan harcama kalemi........
© Dünya
visit website